Yevgeniy FIKS / Olga KOPENKINA / Alexandra LERMAN, Στιγμιότυπο από το βίντεο Διαβάζοντας Λένιν σε Εταιρείες (2011/2012), Βίντεο, 60 λεπτά, Παραχώρηση του project Reading Lenin with Corporations, από το 2008

Έκθεση "It’s the Political Economy, Stupid"

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

27 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου 2012 (η λειτουργία της έκθεσης παρατείνεται έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012)

Η έκθεση “It’s the Political Economy, Stupid” αποτελεί χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών, όλα αυτά που έχουν οδηγήσει τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη στην ολική η μερική εγκατάλειψη του μέχρι πρόσφατα ρόλου τους ως διαιτητών μεταξύ της ασφάλειας της πλειοψηφίας και των κερδοσκόπων του εταιρικού τομέα.
Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιμελητές Oliver Ressler και Gregory Sholette, προέκυψε από το φαινόμενο της αλλαγής στη ροή του οικονομικού κεφαλαίου, που έχει ξεφύγει από τα στενά χωρικά όρια και έχει διαλύσει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα στην κερδοσκοπία των αγορών. Ο τίτλος της προέκυψε από τη φράση του υποψήφιου Μπιλ Κλίντον στην καμπάνια του το 1992 “It’s the economy, stupid”, τροποποιημένη εδώ από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavoj Žižek.
«Σήμερα, παρακολουθούμε την καταστροφή του καπιταλισμού να έχει μεταλλαχθεί σε μέγιστη κρίση και για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η πρωταρχική ιδέα του μοντέρνου-έθνους-κράτους είναι σε κίνδυνο, καθώς η ροή οικονομικού κεφαλαίου έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των χωρών και διαλύει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα απέναντι στην κερδοσκοπία των αγορών, ενώ το πολιτικό κεφάλαιο ναρκοθετεί κάθε βιο-πολιτική αξία. Είναι η ίδια η κοινωνική τάξη και η έννοια της διακυβέρνησης με την αρχαϊκή έννοια της ασφάλειας και της ευημερίας, τα οποία έχουν καταλήξει σε σύγχρονα συντρίμμια. Ο θεωρητικός Slavoj Žižek θέτει το ζήτημα ως εξής: «βασικός στόχος της κυρίαρχης ιδεολογίας στη σημερινή κρίση είναι να επιβάλλει ένα αφήγημα, το οποίο θα μεταθέσει την ευθύνη για την κατάρρευση από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα καθαυτό, σε δευτερεύουσες και ενδεχόμενες παρεκκλίσεις (ελαστικότερη νομοθεσία, διαπλοκή μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κτλ). (…) Αντί για μία συναίνεση στον όλεθρο, αναρωτιόμαστε μέσα από την έκθεση, μήπως είναι καιρός να μην πιεζόμαστε πια από τις πειθαρχικές προσταγές της καπιταλιστικής λογικής και να μπορέσουμε, χρησιμοποιώντας την τέχνη, να διασώσουμε την ίδια την έννοια της κοινωνίας», δηλώνουν οι επιμελητές στο σημείωμά τους.
«Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, συνεπές στο ρόλο που έχει προδιαγράψει ως πεδίο διασταύρωσης ποικίλων αντιλήψεων και πρακτικών γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τη σχέση της με την κοινωνία, προσκάλεσε τους επιμελητές Oliver Ressler και Gregory Sholette να παρουσιάσουν την έκθεση It’s the Political Economy, Stupid στο ελληνικό κοινό, μετά την ολοκλήρωση της στο Austrian Cultural Forum στη Νέα Υόρκη (24.01-22.04.2012) και πριν τη φιλοξενία της στο Pori Art Museum στη Φινλανδία, την άνοιξη του 2013. Τα ζητήματα που θέτει η έκθεση, η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα αφορούν άμεσα την Ελλάδα, από την οποία για πολλούς ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πείραμα αναδιανομής κεφαλαίων, διάλυσης εργασιακών κεκτημένων και οργανωμένων προνοιακών δομών, και πλήρους εξάρτησης της πολιτικής ζωής από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η έκθεση πραγματοποιείται με ελάχιστους πόρους, σε μία περίοδο που κορυφώνεται ίσως η κοινωνική κρίση και η κοινωνικοπολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατόρθωσε να συγκεντρώσει ήδη από την περίοδο της προετοιμασίας της μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Υλοποιείται δε χάρη στην ενίσχυση, στην αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά φορέων, συνεργατών και φίλων, καθώς και χάρη στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των στελεχών του ΚΜΣΤ και την υποστήριξη της Διοίκησης που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε το έργο μας σε πείσμα των αντιξοοτήτων», αναφέρει η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του ΚΣΤΘ.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Zanny Begg (AU) & Oliver Ressler (AT), Filippo Berta (IT), Linda Bilda (AT), Libia Castro (ES) & Ólafur Ólafsson (IS), Julia Christensen (US), Yevgeniy Fiks, Olga Kopenkina, Alexandra Lerman (US), flo6x8 (ES), Melanie Gilligan (CA), Jan Peter Hammer (DE), Alicia Herrero (AR), Institute for Wishful Thinking (US), Sherry Millner & Ernie Larsen (US), Isa Rosenberger (AT), Dread Scott (US)

Επιμέλεια: Oliver Ressler και Gregory Sholette
Συντονισμός για το ΚΣΤΘ: Αρετή Λεοπούλου και Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικοί Τέχνης-Επιμελητές ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ

Ο υποτιτλισμός των βίντεο έγινε σε εθελοντική βάση από τους σπουδαστές του σεμιναρίου Οπτικοακουστικής Μετάφρασης και Υποτιτλισμού που πραγματοποιήθηκε στο ΟΞΥΓΟΝΟ, το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2012.
Εισηγήτρια: Κατερίνα Γουλέτη
Ομάδα: Ηλέκτρα Αθανασίου, Νίνα Ζβέ, Νικολέττα Καρύδα, Χριστίνα Πέσιου, Ανατολή Σταυρουλοπουλου
Το ΟΞΥΓΟΝΟ (www.oxygono-metaixmio.gr) είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για να δώσει πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ΟΞΥΓΟΝΟ διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το βιβλίο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, λέσχες ανάγνωσης και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους.

Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων

Ξεναγήσεις
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν το από τους συντονιστές της έκθεσης και επιμελητές του ΚΣΤΘ, Αρετή Λεοπούλου και Θοδωρή Μάρκογλου, ενώ η συμμετοχή για το κοινό είναι ανοιχτή, με το εισιτήριο της έκθεσης.

Performances & προβολές
Στις 14, 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν performances σε επιμέλεια της Αγγελικής Αυγητίδου, με γενικό τίτλο «Performance now v.3: Πρακτικές εμπλοκής», και με αφορμή την έκθεση και το θέμα της. Παράλληλα με την έκθεση συνεχίζεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκέψεις στην εποχή των τεράτων», σε παραγωγή-σκηνοθεσία του Γιώργου Κεραμιδιώτη.
Η σειρά Performance now αποτελεί μία προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ευέλικτου εργαλείου για τον αναστοχασμό, την εκπαίδευση και την προώθηση της τέχνης της performance στην Ελλάδα. Στις προηγούμενες εκδόσεις της σειράς έχουν συμπεριληφθεί μια διημερίδα και δύο βιωματικά εργαστήρια. Το Performance now v.3: Πρακτικές εμπλοκής αποτελείται από performance και δράσεις που, έχοντας μια κοινή βάση κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού, επιχειρούν να εμπλέξουν το κοινό είτε με πρακτικές ανταλλαγής είτε με την δράση τους μέσα στην καθημερινότητας της πόλης.
Συμμετέχοντες: Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, Φωτεινή Καλλέ, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Γιάννης Σταμενίτης, Νικηφόρος Ερράντες, Αγγελική Αυγητίδου.
Επιμέλεια: Αγγελική Αυγητίδου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, 18:00
Νικηφόρος Ερράντες
ΩΔΕΣ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ/ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ (για να τελειώνουμε με τη συντέλεια του μέλλοντος).

Χώρος: Πορεία από το Γαλλικό Ινστιτούτο ως το λιμάνι, μέχρι τη δύση του ήλιου.

Είναι ο Συντελεσμένος Μέλλων, stupid! Ανάμεσα σε υπόσχεση και προειδοποίηση: «ΟΤΑΝΘΑΕΧΕΙΣΣΤΕΡΗΘΕΙΘΑΧΕΙΣΚΕΡΔΙΣΕΙΟΤΑΝΘΑΕΧΕΙΣΣΤΕΙΡΩΘΕΙΘΑΧΕΙΣΚΑΡΠΙΣΕΙΟΤΑΝΘΑΧΕΙΣΣΤΕΡΕΨΕΙ
ΘΑΧΕΙΣΚΑΡΠΩΘΕΙΟΤΑΝΘΑΧΕΤΕΣΑΡΩΘΕΙΘΑΕΧΕΤΕΣΩΕΙ.»
Πώς ξανακάνουμε δικά μας όσα έχουμε; (έστω και second hand)
Πώς πάμε μία βόλτα στο παρόν;

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, 9:00-17:00
Αγγελική Αυγητίδου
Back to Basics/inserting,

Χώρος: EURO1 shop, Τσιμισκή 100.

Ανάμεσα στα προϊόντα ενός καταστήματος “1 Ευρώ” τοποθετούνται τα “Μανιφέστο για καλλιτέχνες σε κρίση”, αντικείμενα εκτός του συστήματος τιμολόγησης/αγοράς, για να ανακαλυφθούν από περαστικούς και πελάτες. [Http://www.arealartist.com].

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ
Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, 19.00
Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Γιάννης Σταμενίτης
Dream Baby Dream

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1,Λιμάνι)

Ένα πολιτικό performance που διαπραγματεύεται τη υποκρισία που επικρατεί στα κράτη μελή της Ευρώπης και όχι μόνο….. Με αρκετό συμβολισμό αλλά και μέσα από το ίδιο τους το σώμα, οι καλλιτέχνες θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν στην επίκαιρη κοινωνική, πολιτική και επιπλέον ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, 21.00
Φωτεινή Καλλέ
Αταξία πράξη #1, συμμετέχει η Ελένη Οικονόμου

Χώρος: Bar Restaurant .es, Φράγκων 2-4, Θεσσαλονίκη.

Η performance προσπαθεί να προσεγγίσει το παράδοξο της εξουσίας όπως αυτό προκύπτει σε κάθε είδους σχέσεις۫ σχέσεις προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές, σχέσεις που χαρακτηρίζονται ισότιμες και δημοκρατικές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, Λιμάνι - Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 593270 & 546683, F: 2310 593271
www.cact.gr , info@cact.gr , www.myspace.com/cact_

Έκθεση “It’s the Political Economy, Stupid
27 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου 2012 (η λειτουργία της έκθεσης παρατείνεται έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012)
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι
Θεσσαλονίκης)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Συνημμένα

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2012 14:52