Κυριάκος Κατζουράκης, Υπόκλιση, 1996-7

Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, Ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες - 1η δράση

Προβολή της ταινίας «Ο Δρόμος προς τη Δύση» του Κυριάκου Κατζουράκη

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006, ώρα 19:00

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (είσοδος ελεύθερη)

«Το ορμητικά ποτάμια των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον τόπο τους θα συνεχίσουν να κυλάνε. Χώρες θα συνεχίσουν να διαλύονται εν ονόματι της συσσώρευσης πλούτου. Ο «ξένος» θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως πηγή εκμετάλλευσης και ενόχλησης. Και θα συνεχίσει να γίνεται ο καθρέφτης μας…»
Η δήλωση αυτή ανήκει στον εικαστικό, Κυριάκο Κατζουράκη, που και έγινε με αφορμή το βραβευμένο φιξιόν ντοκιμαντέρ του «Ο Δρόμος προς τη Δύση», που θα προβληθεί την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 19:00 (είσοδος ελεύθερη για το κοινό), στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι), στο πλαίσιο της έκθεσης «Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες».
Πηγή έμπνευσης της ταινίας ήταν το κείμενο της Μάρως Δούκα «Σας αρέσει ο Μπραμς;», που είχε ανεβάσει στο θέατρο ο Κυριάκος Κατζουράκης με την Κάτια Γέρου. Ως κινηματογραφικός σκηνοθέτης καταγράφει μια επαναλαμβανόμενη ιστορία των ημερών μας. Το ξερίζωμα των εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και της καταστροφής.

Ηρωίδα μια γυναίκα από την πρώην Σοβιετική Ένωση –σε μια μοναδική ερμηνεία η Κάτια Γέρου- που φτάνει στην Αθήνα κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής για να… «ξυπνήσει» θύμα σεξουαλικού δουλεμπορίου. Τριγυρίζει στα σκοτεινά σοκάκια, όπου ζουν οι μετανάστες και ψάχνει μια εξαφανισμένη φίλη της. Μια σειρά από προσωπικές εξομολογήσεις και φλας μπακ, που «συναντιούνται» αρμονικά με πραγματικές ιστορίες μεταναστών της Αθήνας συνθέτουν την ιστορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης κέρδισε το βραβείο FIPRESCI, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, αλλά και το α' Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ εκπροσώπησε επίσημα τη χώρα μας στα διεθνή Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Μόντρεαλ. Η ταινία, μάλιστα, είχε προκαλέσει αίσθηση σε κριτικούς και κοινό συνεχίζοντας την «παράδοση» που δημιούργησε η επιτυχία τής «Αγελάστου πέτρας» στις αίθουσες, αφού είχε «κόψει» περισσότερα από 90.000 εισιτήρια.

Μετά την προβολής της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για την τέχνη και τη μετανάστευση, στην οποία θα συμμετέχει και η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Iστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου.

Οι συμμετέχοντες

Κυριάκος Κατζουράκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, χαρακτική και κινηματογράφο στη St.Martins School of Art και στο Croydon College of Art, στο Λονδίνο (όπου και έζησε το διάστημα 1972-1985). Το 1968 πήρε το βραβείο «Παρθένη». Ένα χρόνο μετά ίδρυσε μαζί με τους Γιάννη Βαλαβανίδη, Κλεοπάτρα Δίγκα, Χρόνη Μπότσογλου και Γιάννη Ψυχοπαίδη την ομάδα «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» με πρώτη τους επίσημη έκθεση το 1972 στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην XI Biennale de Paris το 1980 και στην Biennale Sao Paulo το 1979. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σκηνογράφησε στον κινηματογράφο το «Προξενιό της Άννας» του Π. Βούλγαρη και έκανε τα κοστούμια στις «Μέρες του ‘36» του Θ. Αγγελόπουλου. Συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης από το 1988 σε πολλά έργα με σκηνοθέτη τον Γ. Λαζάνη. Ήταν συνεργάτης στην πρώτη παραγωγή της ομάδας χορού Οκτάνα το 1993 και στην πρώτη σκηνοθεσία του Β. Αρδίτη. Εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα από το 1986. Από το 1991 με την Ομάδα Τέχνης δουλεύει συστηματικά πάνω στις σχέσεις της ζωγραφικής με το θέατρο, τη μουσική, την φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Ο «Δρόμος προς τη Δύση» είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Ακολούθησαν η ταινία μυθοπλασίας «Γλυκιά Μνήμη» (2005) και το «Καφέ Γκράβα»
(2006).

Ιωάννα Λαλιώτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-1992) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Βρετανίας (M.Soc. Sc. in Cultural Studies, 1993) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία (Ph.D. in History and Civilization, 1998). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της μετανάστευσης και της υποκειμενικότητας, ζητήματα σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας και διατλαντικών σχέσεων και την ιστορία της κοινωνικής ουτοπικής σκέψης. Το βιβλίο της με τίτλο Transatlantic Subjects. Acts of Migration and Cultures of Transnationalism between Greece and America (Chicago: Chicago University Press, 2004) αφορά την ιστορία της συγκρότησης του μετανάστη ως κοινωνικού υποκειμένου στο πλαίσιο των διατλαντικών πολιτισμικών και πολιτικών σχέσεων και ανταλλαγών κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Είναι επίσης επιμελήτρια, από κοινού με τις Luisa Passerini, Enrica Capussotti και Dawn Lyon συλλογικού βιβλίου με τίτλο Women Between East and West(London: Berghan Books, forthcoming 2005).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21-Μονή Λαζαριστών, 56430, Θεσσαλονίκη

Έκθεση «Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες»
Διάρκεια έκθεσης: 6 Δεκεμβρίου 2006-4 Φεβρουαρίου 2007
Εκθεσιακοί χώροι & ώρες λειτουργίας: Μονή Λαζαριστών, Δευτέρα-Κυριακή 11:00-19:00

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006, ώρα 19:00, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (είσοδος ελεύθερη)
Προβολή της ταινίας «Ο Δρόμος προς τη Δύση». Συζήτηση για την τέχνη και τη μετανάστευση με τους Κυριάκο Κατζουράκη και Ιωάννα Λαλιώτου.

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007, Κ.Μ.Σ.Τ. Μονή Λαζαριστών
Παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες του σώματος» (εκδ. Athens Voice) από τις Σώτη Τριανταφύλλου και Έφη Χαλυβοπούλου.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007, Μονή Λαζαριστών
Παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών «Fairyland – έμφυλες ταυτότητες στην τέχνη» της Δέσποινας Μεϊμάρογλου σε συνεργασία με τον Κώστα Γιαννακόπουλο

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2007, Μονή Λαζαριστών
Διαθεματική συνάντηση: «Εικόνες του έμφυλου σώματος.»

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2008 10:43