Καλλιτέχνες συναντούν μαθητές και κοινό
ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2006
Η Νίνα Παππά και ο Γιάννης Ζιώγας συνάντησαν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να τους μυήσουν στα μυστικά των εικαστικών και συζήτησαν με το κοινό για το έργο τους στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στις 11:00 και 19:00 αντίστοιχα στη Μονή Λαζαριστών.
Πρόκειται για δυο δημιουργούς, που συμμετέχουν στη διοργάνωση «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα» και συγκεκριμένα στην έκθεση με τίτλο «Δια-σχίζοντας τα όρια». Ο καθένας από αυτούς θα υποδεχτεί μια ομάδα μαθητών στις 11:00. Οι ίδιοι καλλιτέχνες στις 19:00 στον ίδιο χώρο θα ξεναγήσουν το κοινό στα έργα τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση με αναφορές στις τεχνικές, στις πηγές έμπνευσης, στα θέματα και στους γενικότερους προβληματισμούς των δημιουργών. Παράλληλα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, στο πλαίσιο μίας πιο προσωπικής επαφής με τους καλλιτέχνες.
Οι καλλιτέχνες
Νίνα Παππά
«Βλέπω ένα μέρος, που ενώ είναι πολύ άσκημο, έχει και πολύ ενδιαφέρον. Δεν ξεχωρίζεις πού τελειώνει μια πολυκατοικία και πού αρχίζει η άλλη. Είναι ένα ασφυκτικό μέρος, σε πιάνει ασφυξία, αν το παρατηρήσεις ώρα. Είναι μονόχρωμο και είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν βάλει πρασινάδα στα μπαλκόνια τους.[…]Είναι όλα ίδια σε αυτό το μέρος. Αυτό, που έχω περάσει χιλιάδες φορές και ποτέ δεν το έχω προσέξει, είναι ότι δεν ξεχωρίζεις τίποτα, που ξεκινάει η μια πολυκατοικία και που ξεκινάει η άλλη, πόσο στενά είναι, πόσο ασφυκτικά είναι, αλλά έχει ενδιαφέρον. Θέλω να πω κι άλλα! Μια ταμπέλα άσπρη. Γενικά με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο το ότι έχω περάσει τόσες φορές από εδώ και δεν το έχω προσέξει αυτό το μέρος. Έχει ενδιαφέρον».
Στο πρότυπο των παραπάνω καταγεγραμμένων παρατηρήσεων με τίτλο «Κοιτάζοντας προς το Νότο» η καλλιτέχνιδα Νίνα Παππά έστειλε οδηγίες για το εργαστήριο με θέμα τις «Χρονομετρημένες Ενατενίσεις» στους μαθητές που θα συμμετείχαν στη συνάντηση της Παρασκευής. Συνοπτικά οι μαθητές έπρεπε να επισκεφτούν ένα δημόσιο χώρο, να βγάλουν φωτογραφία, να καταγράψουν τις σκέψεις τους και τις παρατηρήσεις τους. Στόχος ήταν να παρατηρήσουν το περιβάλλον τους και να δημιουργήσουν έναν χάρτη με τη διαδρομή και τους χρόνους που έκανε το βλέμμα και ο νους, κατά την παραμονή τους στο χώρο που επιλέξανε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Νίνα Παππά μίλησε με το ευρύ κοινό για το έργο της.
Η Νίνα Παππά φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών όπως επίσης και στο Center for Advanced Visual Studies, M.I.T., στη Βοστόνη. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.. Η καλλιτέχνις απλώνει πάνω στους τοίχους αναπαραγωγές γνώριμων τοπίων πάνω στις οποίες οικεία προς αυτήν πρόσωπα καταγράφουν τις χρονομετρημένες παρατηρήσεις τους. Προσδίδει στον κάθε υποψήφιο παρατηρητή-θεατή του τοπίου την ιδιότητα ενός «αρχαιολόγου» του σύγχρονου αστικού τοπίου. Ο θεατής-παρατηρητής περιγράφει και σημειώνει πάνω στο φωτογραφημένο τοπίο τις προσωπικές του αναγνώσεις.
Οι γραφικοί χαρακτήρες, τα σκίτσα και τα διαγράμματα αποκαλύπτουν έναν προσωπικό τρόπο επαφής με το αστικό περιβάλλον. Οι σημειώσεις μπορεί να μεταφέρουν μνήμες, να περιλαμβάνουν σχόλια για την κατάσταση του χώρου, να εκδηλώνουν αποστροφή, αγάπη ή αδιαφορία, να αποτυπώνουν συνήθειες, ή να είναι αυστηρά περιγραφικές.
Γιάννη Ζιώγας
Ματσάκια ρίγανη, κουβάρια σπάγκου, στρατσόχαρτο, ξυλομπογιές, είναι μεταξύ άλλων τα υλικά τα οποία χρησιμοποίησε ο Γιάννης Ζιώγας κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου του με τους μαθητές. Στην απογευματινή του συνάντηση με το κοινό και πριν μιλήσει για τη δουλειά του μοίρασε στους παρευρισκόμενους ένα κείμενο- εικαστική αφήγηση με τίτλο «Ημερολόγιο ενός Πολιτιστικού Πρόσφυγα»: «Φύγαμε μακριά, εκεί που δεν υπάρχει ο άλλος, ούτε καν εκείνος ο μεγάλος άλλος. Φύγαμε και φτάσαμε που; Φτάσαμε εκεί όπου υπάρχουν ακόμη ανοικτές οι εντάσεις των επιθυμιών μας. Εκεί όπου δεν υπάρχουμε παρά μόνο εμείς και τα αντικείμενα. Τα αντικείμενα στην πιο καθαρή, την πιο ειλικρινή τους διάσταση. Ναι, σε εκείνη την εβδομηκοστή όγδοη διάσταση που ήταν κρυμμένη από όσους θέλουν να στρογγυλεύουν τις αισθήσεις και τα νοήματα.
Να! Είμαστε πάλι εδώ.
Γιατί ίσως τελικά δεν φύγαμε ποτέ από δώ. Από τις ουτοπίες που μας στέρησαν, από το εδώ που ποτέ δεν υπήρξε, από το εκεί που αναβλήθηκε, να’ μαστε πάλι εδώ στο σημαίνον του τίποτε, του μηδέν και του ποτέ. Σπρωχτήκαμε στην προσφυγιά των ιδεών, μας διώξαν μακριά από τα σπίτια μας, μας μπουζούριασαν μακριά από τα κείμενα, τις εικόνες και τις λέξεις μας. Το ποιοι κάψαν τα σπίτια μας στην μακρινή μας πατρίδα δεν έχει πια νόημα να το θυμόμαστε.
Όχι δεν τους συγχωρούμε…».
Ο Γιάννης Ζιώγας κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of Visual Arts (1991) στη Νέα Υόρκη, έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program. Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία «Ο βυζαντινός Μάλεβιτς», «Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα».
Η εγκατάστασή του Ημερολόγιο ενός Πολιτιστικού Πρόσφυγα που φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελείται από κατασκευές, ψηφιακά έργα και πίνακες ζωγραφικής που σχηματίζουν τους τόπους και τα οχήματα μιας αναζήτησης για μια διαφυγή από τετριμμένες αξίες και πραγματικότητες. Οι επτά ενότητες της εγκατάστασης ξεδιπλώνουν στο θεατή διάφορα επεισόδια αυτής της αναζήτησης αναπτύσσοντας κατά κάποιο τρόπο τις σελίδες ενός ημερολογίου, τα πλανητικά συστήματα του τελικού προορισμού, τα οχήματα διαφυγής καθώς και ζωγραφικούς πίνακες που είναι τα μυστικά τοπία της αναζήτησης του καλλιτέχνη-πολιτιστικού πρόσφυγα.
Η είσοδος στην ομιλία-συνάντηση με τους καλλιτέχνες στις 19:00, στο Κ.Μ.Σ.Τ. στη Μονή Λαζαριστών ήταν ελεύθερη για το κοινό.
INFO
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2006
19:00μ.μ., ανοιχτή συνάντηση καλλιτεχνών με το κοινό
Χώρος: Κολοκοτρώνη 21-Μονή Λαζαριστών,
Πληροφορίες: Τ.2310 589140-143, Φ.2310 600123 info@greekstatemuseum.com
Τομέας Προβολής και Επικοινωνίας
Τ.2310 590152 Φ.2310 589210
press@greekstatemuseum.com