Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο της Έκθεσης «Genius Seculi»

(Το πνεύμα της εποχής)

6 Μαρτίου- 30 Απριλίου 2008

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Πώς η σύγχρονη τέχνη συνομιλεί με την πρόσφατη ιστορία;

Αναδυόμενες μνήμες από ιστορίες δύσκολες. Κορυφαία γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας φιλτραρισμένα από προσωπικά βιώματα. Ιστορίες που είτε θέλουμε να απωθήσουμε είτε επιμένουμε να συντηρούμε ζωντανές. Μ’ αυτές καταπιάνεται το «Genius Seculi», η έκθεση που παρουσίασε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με φωτογραφίες και βίντεο-εγκαταστάσεις των Ντεϊμάντας Ναρκάβιτσους και Δέσποινας Μεϊμάρογλου.
Το σοβιετικό παρελθόν της σύγχρονης Λιθουανίας, τα προσωπικά βιώματα και οι αλλαγές στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θέτει ο Ντεϊμάντας Ναρκάβιτσους μέσα από τη δουλειά του.
Η σύγχρονη ιστορία της Καμπότζης και της Βόρειας Ιρλανδίας. Η εξόντωση εκατομμυρίων πολιτών από το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ και οι θρησκευτικές και πολιτικές συγκρούσεις στο Ντέρρυ της Βορείου Ιρλανδίας αναδύονται από τα έργα της Δέσποινας Μεϊμάρογλου, με αποτέλεσμα τη σύνθεση ενός προσωπικού εικαστικού αφηγήματος μέσα από τα βιώματα και τις μαρτυρίες των άλλων. Ή αλλιώς στο … «Πνεύμα της εποχής», όπως είναι και η ερμηνεία του τίτλου της έκθεσης.
Διαφορετικά τα γεωγραφικά και πολιτικά πεδία δράσης, διαφορετικός ο βαθμός της προσωπικής εμπλοκής στην εκφορά του ιστορικού βιώματος, αλλά κοινή η διάθεση ψηλάφησης και ανασυγκρότησης του πνεύματος της εποχής, μέσα από μια δραματικά επίκαιρη, ουμανιστική ματιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την ομάδα οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης/ Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης απευθυνόταν σε μαθητές Λυκείου και προσδιοριζότανι σε προγραμματισμένη επίσκεψη στους χώρους της Αποθήκης Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιούνταν ξενάγηση διάρκειας 45 λεπτών.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενημέρωση για την ταυτότητα και το χαρακτήρα της έκθεσης και για τις τεχνικές της βίντεο-τέχνης και της φωτογραφίας. Με βάση τις πληροφορίες που παρέχονταν για τα έργα και τα κοινωνικό- πολιτικά γεγονότα στα οποία αυτά εστιάζουν αναπτύσσόταν εκτενής διάλογος ανάμεσα στους μαθητές- τριες και την ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Επιμέλεια Εκπαιδευτικών: Συραγώ Τσιάρα, Δ/ντρια Κ.Σ.Τ.Θ.

Σχεδιασμός- Eφαρμογή Εκπαιδευτικών:
Βολογιανίδου Εύη, Ιστορικός Τέχνης
Μανώλη Νικολίνα, Αποφ. Τμήμ. Πλαστ. Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης
Παπαβέργου Εύη, Επιμελήτρια- Μουσειολόγος
Παρασκευά Κατερίνα, Μουσειοπαιδαγωγός
Τσακιρίδου Ολυμπία, Ιστορικός Τέχνης

Συντονισμός Εκπαιδευτικών: Δόμνα Γούναρη

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2009 12:08