Πρόγραμμα-συνεργασία «ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»
Πρόγραμμα-συνεργασία «Αγγίζοντας την τέχνη»
για άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης
Tο πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα με τίτλο «Αγγίζοντας την τέχνη», που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ»-Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών –Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο μουσείων (όπως το Metropolitan Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, η Tate Modern και το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο), υπό τον τίτλο “Art beyond sight” (Τέχνη πέρα από την όραση), με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ατόμων με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης στην τέχνη.
Με αφετηρία τη διοργάνωση «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα 2» το Κ.Μ.Σ.Τ. και για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνει στα άτομα αυτά την ευκαιρία να απολαύσουν έργα σύγχρονης τέχνης. Πιο συγκεκριμένα έγινε μια επιλογή 21 έργων διαφορετικών καλλιτεχνών και τεχνοτροπιών, που συμμετέχουν στο Εικαστικό Πανόραμα και τα οποία…. «μεταφράστηκαν» απτικά. Πρόκειται για τα έργα που φιλοτέχνησαν οι Μάριος Πράσινος, Νάνος Βαλαωρίτης, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Αχιλλέας Δρούγκας, Αθηνά Λατινοπούλου, Κωστής Γεωργίου, Γιώργος Γκολφίνος, Περικλής Γουλάκος, Μανώλης Χάρος, Αχιλλέας Χρηστίδης, Αριάδνη Βιτάσταλη, Απόστολος Γεωργίου, Θανάσης Μακρής, Ανδρέας Νικολάου, Νατάσσα Πουλαντζά, Εδουάρδος Σακαγιάν, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ξενής Σαχίνης, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Χάρης Κοντοσφύρης και Poka Yio.
Τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν χαρτόνια και άλλα υλικά (αδιάλυτη μπογιά, χαρτόνια σε διαφορετικές υφές, μικρά αντικείμενα) για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των επιφανειών, των σχημάτων, των όγκων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.α. Τα έργα συνοδεύονται σε γραφή Braille από τις λεζάντες τους (ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, τίτλος έργου, διαστάσεις, χρονολογία, τεχνική, παραχώρηση καλλιτέχνη, γκαλερί ή συλλέκτη), κείμενα περιγραφής (περιγραφή του απτικού έργου με απλά λόγια και οδηγίες ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα. Φιγούρες, αντικείμενα, υλικά) και κείμενα ανάλυσης των έργων (σύντομο κείμενο, συμπληρωματικό του κειμένου περιγραφής, που δίνει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τον καλλιτέχνη, όπου αυτό βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των έργων). Τα ίδια κείμενα, υπάρχουν και σε μεγεθυμένη γραφή, για τους μερικώς βλέποντες.
Συντελεστές
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Συντονισμός: Χρύσα Ζαρκαλή, Μουσειολόγος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Παραγωγή έργων αφής: Κυριάκος Αγκούτογλου, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και Ιστορικός-Ερασιτέχνης ζωγράφος, Γεωργία Λίλη, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και Ιστορικός, Δάφνη Νούλη, Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. , Ελένη Τσόνη, Συντηρήτρια έργων τέχνης και Συντηρήτρια έργων ζωγραφικής.
Συγγραφή κειμένων ανάλυσης έργων τέχνης: Εύη Βολογιαννίδου, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειοπαιδαγωγός, Νικολίνα Μανώλη, Απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης- Μουσειοπαιδαγωγός, Εύη Παπαβέργου, Επιμελήτρια εκθέσεων-Μουσειοπαιδαγωγός, Ολυμπία Τσακιρίδου, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειοπαιδαγωγός
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών –Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας
Συντονισμός-περιγραφή απτικών έργων: Ελένη Καρυπίδου, Οργανωτική Γραμματέας, Χριστίνα Μπλαβάκη, Μέλος
Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ»-Σχολή Τυφλών
Συντονισμός: Κατερίνα Αθανασιάδου, Διευθύντρια, Λεία Αβραάμ, Εκπαιδεύτρια κινητικότητας
Παραγωγή έργων αφής: Verena Bartoschek & Nicolas Papageorgiou, Εθελοντές στο Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας «Νέα Γενιά σε Δράση», επιχορηγούμενο από το Ινστιτούτο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ