Το Μουσείο πάει σχολείο

Πρόγραμμα «Το Μουσείο πάει…σχολείο»

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την τέχνη του 20ου αιώνα (μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη) μέσω των βασικότερων κινημάτων και των σημαντικότερων εκπροσώπων τους.

Κινήματα όπως ο εξπρεσιονισμός, ο κυβισμός, ο σουρεαλισμός, η pop art αλλά και τα εικαστικά μέσα έκφρασης όπως το video art, η performance και οι εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αναλύονται μέσα από μία διαδραστική παρουσίαση PowerPoint στην σχολική τάξη, με σκοπό την διεξαγωγή διαλόγου και την πυροδότηση της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Σημαντικό κομμάτι της προσέγγισής μας είναι η κατάδειξη της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα μέχρι και σήμερα και ο κριτικός παραλληλισμός της με τα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η παρουσίαση στηρίζεται σε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο αποτελείται από εικόνες, βίντεο, πληροφορίες για τα κινήματα, τα έργα τέχνης και τους καλλιτέχνες, φράσεις και ρήσεις καλλιτεχνών, ιστορικών και κριτικών τέχνης.

Το επόμενο βήμα του προγράμματος είναι το στήσιμο μιας έκθεσης από τους ίδιους τους μαθητές (με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών) με αναπαραγωγές των σημαντικότερων έργων τέχνης του εικοστού αιώνα μέσα στο σχολείο. Κάθε έκθεση θα συνοδεύεται με εισαγωγικά κείμενα, λεζάντες για τα έργα και φυλλάδιο που θα εξηγεί το σκεπτικό της έκθεσης και του στησίματός της.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημιουργικός διαγωνισμός για τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με σκοπό την συλλογή έργων καλλιτεχνικής δημιουργίας τα οποία τελικά θα εκτεθούν στο χώρο του μουσείου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ο αριθμός των σχολείων που θα συμμετάσχουν θα είναι περιορισμένος λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα του προγράμματος.

Στόχοι:

• Γνωριμία με την σύγχρονη τέχνη και αντίληψη της εξέλιξης της ιστορίας της τέχνης μέσω των βασικότερων κινημάτων, έργων και δημιουργών του εικοστού αιώνα.
• Ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία παραγωγής μιας έκθεσης και γνωριμία με τις βασικές μουσειολογικές πρακτικές.
• Παροχή ευκαιρίας-κινήτρου για δημιουργική έκφραση των παιδιών μέσα από απεριόριστη γκάμα μέσων και υλικών.
• Ανοιχτή συνδιάλεξη μουσείου και σχολείου, επέκταση λειτουργιών του μουσείου στο σχολείο και αντίστροφα.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2009 13:10