Resilient Futures

27 Ιουνίου - 23 Σεπτεμβρίου 2018 | Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου

Μια συμπαραγωγή του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

H Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI) συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, συνδιοργανώνοντας την έκθεση “Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα). Μια έκθεση που ενώνει σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας.

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 οι δύο πόλεις γεφυρώνονται με αφορμή ένα μοναδικό εγχείρημα το οποίο είναι αφιερωμένο στην video art και στην περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών.

Μιλώντας για ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στα μέσα και τις στρατηγικές με τις οποίες άνθρωποι, κοινότητες και θεσμοί προσαρμόζονται στις διαμορφούμενες συνθήκες και αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες φυσικών και ανθρωπογενών διαταραχών θέτοντας σε προτεραιότητα την υποστήριξη των αδύναμων πληθυσμών.

Ως έννοια η ανθεκτικότητα αναφέρεται κυρίως στις αρχές της ευελιξίας, της συμμετοχικότητας, της συνεκτικότητας και της ευρωστίας, το σύνολο δηλαδή των αξιών πάνω στις οποίες οφείλει να επενδύσει μία πόλη για να ενισχύσει το αίσθημα του συνανήκειν στους πολίτες της, την κοινή ευθύνη στη διαχείριση της δημόσιας σφαίρας και να διασφαλίσει τη μελλοντική της βιωσιμότητα.

Πειραιάς

H εναρκτήρια δράση για τη συνεργασία θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στις 19:30, στην έδρα του PCAI στον Πειραιά (Δερβενακίων 24, 185 45) μέσω μιας καλλιτεχνικής παρουσίασης - προοίμιο της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο PCAI ο διευθυντής του οργανισμού, κος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, και η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κα. Συραγώ Τσιάρα, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και θα μιλήσουν για τη συνεργασία αυτή. Οι επισκέπτες θα μπορούν, παράλληλα, να απολαύσουν έργα video art και εγκαταστάσεις από την Συλλογή του PCAI, όπως αυτά παρουσιάζονται στην έδρα του οργανισμού στον Πειραιά, στο κτίριο της Δερβενακίων 24.

  • Η συμμετοχή στην εκδήλωση του PCAI γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (+30210 4060088, 6948500531)

Θεσσαλονίκη

Η συνέχεια θα δοθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, με την έκθεση “Resilient Futures” που θα φιλοξενηθεί εκεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 (εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 20:00. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00).

Η Συραγώ Τσιάρα σημειώνει για την έκθεση: «Πώς οραματίζονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες το μέλλον του πλανήτη, και τι είδους κριτική ασκούν στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, τα οικονομικά συστήματα, τις πολιτικές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του δημόσιου χώρου; Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης που εκφράζονται κυρίως μέσα από την τέχνη του βίντεο, ενώ τα έργα τους αναφέρονται άμεσα ή υπαινικτικά σε ζητήματα αστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, καθώς και σε εναλλακτικές συλλήψεις για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων σχέσεων».

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (Ελληνικά-Αγγλικά), του ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ με το PCAI.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertog and Nadler, Βασίλης Καρούκ, Eva Kotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, Oliver Ressler & Zanny Begg, Mika Rottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia Olde Wolbers

Σχετικά links:
www.pcai.gr | www.greekstatemuseum.com | www.cact.gr

Περισσότερα για το Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI)

To Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, Εκτελεστικού Προέδρου της Polyeco Group, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μέσω της σύγχρονης τέχνης. Η μετάβαση από τη σταθερή στην κινούμενη εικόνα τις τελευταίες δεκαετίες ως κυρίαρχο εκφραστικό μέσο είναι ο βασικός λόγος που παρακίνησε το PCAI να εστιάσει – χωρίς, ωστόσο, να περιορίζεται - στη χρήση του δυναμικού μέσου του εικαστικού φιλμ για την επίτευξη των στόχων του.
Με έναν πρωτότυπο και δυναμικό τρόπο, το PCAI πραγματοποιεί απευθείας αναθέσεις σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης με αφορμή τα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τροφή σε σχέση με ζητήματα καλλιτεχνικής πρακτικής.

Σήμερα, το PCAI έχει αναθέσει 14 έργα κινούμενης εικόνας σε αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων είναι οι Wu Tsang (υποψηφιότητα για Guggenheim Hugo Boss Prize 2018), Eva Kotatkova (Metropolitan Museum 2018) και Γιώργος Δρίβας (57η Μπιενάλε της Βενετίας). Έντεκα από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στα πλαίσια της έκθεσης του PCAI, Παρατοξικά Παράδοξα, στο Μουσείο Μπενάκη το 2017.

Το PCAI συνεργάζεται και υποστηρίζει οργανισμούς και φορείς τέχνης σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Με προσήλωση και ευαισθησία στον ρόλο του προς την κοινωνία το PCAI, επίσης, οργανώνει και υλοποιεί το PCAI Junior, μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σχεδιασμένα ειδικά για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της ψηφιακής τέχνης.


logo%20resilient.jpg

_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, λιμάνι
T. 2310 593270
www.cact.gr
Ημέρες-ώρες λειτουργίας:
Tρίτη-Τετάρτη, Παρασκευή-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2018 12:43