Μπάμπης Βενετόπουλος, Πουλιά, 2004

NO BORDERS (Just N.E.W.S.*)

19 Ιουνίου (εγκαίνια στις 21:00) – 28 Σεπτεμβρίου 2008
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Κτίριο Παλιών Ψυγείων, Λιμάνι

Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεθνή Ένωση Κριτικών Τέχνης (AICA) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης των Βρυξελλών “La Centrale Électrique”,

Είκοσι δυο Σχολές Καλών Τεχνών σε 22 ευρωπαϊκές χώρες… «συναντιούνται» μέσα από τα έργα 29 αποφοίτων τους που καταργούν τα σύνορα και επιβεβαιώνουν την κοινή –αν και με πολλά διαφορετικά «ιδιώματα»- γλώσσα της τέχνης μέσα από την έκθεση «NO BORDERS (Just N.E.W.S.*)».

Σκοπός της έκθεσης «NO BORDERS (Just N.E.W.S.*)» (σε ελεύθερη απόδοση «Όχι σύνορα, (Μόνο ειδήσεις)», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Βορράς, Ανατολή, Δύση, Νότος στα αγγλικά (North, East, West, South)], είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας νέων καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δυναμική τους, με τρόπο που να αναδεικνύει τόσο τις κοινές ρίζες τους όσο και την πολυμορφία της έκφρασής τους. Δεδομένου ότι οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η διοργάνωση αυτή επιδιώκει να δώσει νέες ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους, ούτως ώστε να εκθέσουν το έργο τους σε διαφορετικό περιβάλλον και να έρθουν σε επαφή με ένα νέο κοινό, ξεπερνώντας από τους περιορισμούς που επιβάλλει η γεωπολιτική.

Η έκθεση -η οποία παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στις Βρυξέλλες- είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του φορέα διοργάνωσης με επιλεγμένες σχολές καλών τεχνών σε διάφορες χώρες, μέσα από μια σειρά εκτεταμένων συζητήσεων με το προσωπικό των συγκεκριμένων σχολών. Επίσης, οι συμβουλές και η πληροφόρηση που έλαβε το Κέντρο από ένα δίκτυο κριτικών τέχνης, επιμελητών εκθέσεων, εφόρων μουσείων και διευθυντών αιθουσών τέχνης, με στενές διασυνδέσεις με το χώρο της σύγχρονης τέχνης, συνέβαλαν αποφασιστικά στη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) που εδρεύει στο Παρίσι, με τη συνδρομή και την υποστήριξη των τμημάτων της AICA στην Ιρλανδία, στη Δανία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Καθένας από τους παραπάνω φορείς διοργάνωσε στην περιοχή του ένα διεθνές σεμινάριο το οποίο ολοκληρώθηκε με την εξέταση των φακέλων υποψηφιότητας των καλλιτεχνών. Η τελική επιλογή των έργων που εκτίθενται πραγματοποιήθηκε μεταξύ 170 περίπου υποψήφιων έργων νέων καλλιτεχνών που προτάθηκαν από συνολικά 40 σχολές καλών τεχνών. Οι τελικοί συμμετέχοντες συμπεριληφθήκαν σε κατάλογο υποψηφίων και επιλέχθηκαν κατόπιν συνέντευξης.
Εκ πρώτης όψεως, τα έργα της έκθεσης παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιογένεια, παρά την ποικιλία των τεχνικών που εφαρμόστηκαν και οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία μέχρι το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και κάθε είδους ψηφιακές τεχνικές. Αυτό δεν θα έπρεπε, ωστόσο, να προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες κάνουν τα πρώτα βήματά τους προς την ανεξαρτητοποίηση από ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.
Υπό μία έννοια, πρόκειται για ένα εγχείρημα που αγγίζει ευαίσθητες πτυχές της καλλιτεχνικής έκφρασης, θίγοντας με διεισδυτικό τρόπο προβλήματα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική δημιουργία, τη δημόσια προβολή και τους παράγοντες που καθορίζουν την καλλιτεχνική αναγνώριση τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της αγοράς έργων τέχνης.
Η επιτυχία της διοργάνωσης όσον αφορά την προώθηση του έργου των συμμετεχόντων καλλιτεχνών συναρτάται από τα κριτήρια επιλογής, καθώς αυτά σχετίζονται άμεσα με την επικρατούσα σκέψη σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη τέχνη και τις κοινές αντιλήψεις κριτικών και δημιουργών σχετικά με το περιεχόμενο των όρων «τοπικό» και «παγκόσμιο». Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση θέτουν μέσα από τη δουλειά τους μια παγκόσμια προβληματική, η απάντηση στην οποία, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι, όπως φαίνεται, ένας συγκερασμός αναφορών από το παγκόσμιο αλλά και το τοπικό γίγνεσθαι. Με άλλα λόγια, οι νέοι καλλιτέχνες που προτείνονται μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση αξιοποιούν στο έπακρο τη δυναμική τους, επιδεικνύοντας την ικανότητα τους να ενσωματώσουν, μέσα από μια αναστοχαστική οπτική, το «τοπικό» μέσα σε έναν «παγκόσμιο» διάλογο.

Οι καλλιτέχνες

Kristoffer Akselbo (Δανία) Ece Burgaz (Τουρκία) Nina Canell (Σουηδία/Ιρλανδία) David Cantera (Ισπανία) Sebastian Christoffel (Γερμανία/ Ολλανδία) Coolturistes (Λιθουανία) Rudy Decelière (Γαλλία/Ελβετία) Marjan Denkov (ΠΓΔΜ) Kristina Draskovic (Σερβία) Brendan Earley (Ιρλανδία) Willehad Eilers (Γερμανία/ Ολλανδία) Merike Estna (Εσθονία) Erica Eyres (Καναδάς/Ηνωμένο Βασίλειο) David Ferrando Giraut (Ισπανία) Caroline Froissart (Γαλλία) Simon Hitziger (Γαλλία) Tellervo Kalleinen (Φινλανδία) Ulrike Knorr (Γερμανία/ Βέλγιο) Maria Lusitano (Πορτογαλία) Kristina Müntzing (Σουηδία) Ailbhe Ní Bhriain (Ιρλανδία) Randi Nygård (Νορβηγία) Lala Raščić (Κροατία) Kateřina Šedá (Δημοκρατία της Τσεχίας) Ivana Smiljanić (Σερβία) Mayra Vázquez (Ισπανία) Babis Venetopoulos (Ελλάδα) Pernille With Madsen (Δανία) Zorka Wollny (Πολωνία)

Ομάδα επιμελητών:

Henry Meyric Hughes Πρόεδρος της AICA
Ramon Tió Bellido Γενικός Γραμματέας της AICA, Επικεφαλής επιμελητής της έκθεσης
Fabienne Dumont Καλλιτεχνική Διευθύντρια, La Centrale électrique
Alexandra Gillet Βοηθός της ομάδας επιμελητών
Ciáran Bennett Πρόεδρος του ιρλανδικού τμήματος της AICA
Maité Beguiristain Αντιπρόεδρος της AICA
Malene Vest Hansen Πρόεδρος του δανεζικού τμήματος της AICA
Έφη Στρούζα Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της AICA
Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤ / ΕΡΤ3 / ERT WORLD
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 FM / 95,8 FM / NET 105,8 FM

INFO
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, Λιμάνι - Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη

Έκθεση: «NO BORDERS (Just N.E.W.S.*)»
Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεθνή Ένωση Κριτικών Τέχνης (AICA) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης των Βρυξελλών “La Centrale Électrique”,
Παραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια: 19 Ιουνίου, στις 21:00, στο Κ.Σ.Τ.Θ., Παλαιά Ψυγεία , Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου – 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα- Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-22:00
Χώρος:
Παλαιά Ψυγεία, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

 Προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε ομάδες κοινού
 Ξεναγήσεις ανοιχτές στο κοινό

Πληροφορίες για το κοινό
Κ.Σ.Τ.Θ..: 2310 546683 & 2310 593271
www.cact.gr
info@cact.gr
cact@otenet.gr

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2008 12:06