«Η πρώτη εικόνα - Sequences»
11 Δεκεμβρίου 2009-30 Ιανουαρίου 2010
Τμήμα της έκθεσης με έργα των Ilya Chashnik, Marina Abramovic, Jan Fabre φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το διάστημα 12.12.2009-30.01.2010
Στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ ανάμεσα στην ιστορική πρωτοπορία του Σουπρεματισμού που εκρήγνυται την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα και τη βαθιά δραματική γλώσσα των περφόρμανς που σφραγίζει την τέχνη της δεκαετίας του 1970, σημεία όπως ο σταυρός χάνουν τη συμβολική τους αξία για να μετατραπούν σε μορφές, εικόνες της ανεικονικής πραγματικότητας και του επαναστατικού πνεύματος.
Ο Ilya Chashnik (Ρωσία), μέλος του Σουπρεματιστικού κινήματος καταργεί την πιο παραστατική διάσταση της εικόνας χρησιμοποιώντας το σταυρό, προκειμένου να ξεκαθαρίσει μόνο την ουσία της μορφής. Με αυτή την εικονοκλαστική πράξη η εικόνα γίνεται ανεικονική και “μη αντικειμενική”.
Η Marina Abramovic (Σερβία), πρωτοπόρος των περφόρμανς, χαράσσει στην κοιλιά της με ένα ξυράφι, το αστέρι του Δαυίδ, που εμφανίζεται στο δέρμα της σε μια λεπτή γραμμή που φτιάχνουν τα σταγονίδια του αίματος. Την αποκαλυπτική αυτή στιγμή έχει συλλάβει ο φωτογραφικός φακός. Η σκάλα "Δίκοπο μαχαίρι" αναφέρεται στην απομόνωση της καλλιτέχνιδας σε ένα κελί χτισμένο σε ύψος, όπου έζησε ξυπόλυτη πίνοντας μόνο νερό, από όπου η μόνη έξοδος ήταν μια ανάλογη σκάλα. Η Abramovic χρησιμοποιεί το σώμα της ως υποκείμενο και ως υλικό του έργου της, εξερευνώντας τα όρια της αντοχής της μέσα από τελετουργικές δράσεις με στόχο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και τον κόσμο.
Ο Jan Fabre (Βέλγιο) φέρει μαζί στο έργο του την περφόρμανς και το σχέδιο ως μέρος του σώματος. Αίμα, δάκρυα και σπέρμα είναι ιστορικά τα πρώτα του υλικά. Δύο ιστορικά τέτοια σχέδια έρχονται να συμπληρώσουν τη σχέση με τη μορφή του ξίφους και του σταυρού. Τα έντομα, οι ωραιότεροι από τους αιγυπτιακούς σκαραβαίους είναι επίσης σύμβολα της μεταμόρφωσης της απολύτου πνευματικότητας και του απόλυτου κάλλους. Κατεργασμένο ξύλο και μια αρμαθιά από πολύχρωμους σκαραβαίους παίρνουν τη αμφίσημη μορφή του ξίφους και του σταυρού και ανατρέχουν σε μεσαιωνικές παραδόσεις.
Η επαναστατική βία και το θρησκευτικό μαρτύριο, η απελευθερωτική έκρηξη του σώματος και η σουπρεματιστική επανάσταση της τέχνης.
Επιμέλεια έκθεσης:
Ντένης Ζαχαρόπουλος, Manuela Annibali
Παραγωγή:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Υποστήριξη:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
Πληροφορίες: http://www.mmca.org.gr/mmst/el/exhibition.htm?m=1;2
© 2007 - 2024 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | Δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας | Όροι χρήσης |