Philip Tsiaras: Διάφανοι Τόποι
18 Απριλίου - 31 Μαΐου 2003
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας παρουσίασαν την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Philip Tsiaras στην Ελλάδα. Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμού του μουσείου για την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Στην έκθεση Philip Tsiaras: Διάφανοι Τόποι παρουσιάστηκαν 250 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίες, σχέδια και κατασκευές, που καταγράφουν εξαντλητικά το δημιουργικό έργο της τελευταίας εικοσαετίας του καλλιτέχνη.
Οι Διάφανοι τόποι είναι τόποι του ονείρου και ανεξάντλητης ηδονής, τόποι στους οποίους τα αντικείμενα μεταπλάθονται, ανατρέπουν τους λογικούς συσχετισμούς και αποκτούν μία μαγική ρευστότητα. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα αντιπροσωπευτικό, ευρύ φάσμα της δημιουργίας του, μέσα από τις ενότητες "Τοπολογίες", "Οικογενειακό άλμπουμ", "Άλογα", αντικείμενα από γυαλί, μπρούντζο, κεραμικά και σχέδια σε χαρτί.
Καλλιτέχνης εξαιρετικά παραγωγικός και ευφάνταστος, ο Tsiaras προκαλεί συνεχώς με το έργο του τις παραδοσιακές διακρίσεις μεταξύ των τεχνών. Στην Αμερική είναι γνωστός όχι μόνο για την εικαστική του παραγωγή αλλά και ως λογοτέχνης και ποιητής ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση έργων των Ρίτσου, Καρυωτάκη και Καβάφη. Ο ίδιος θεωρεί τον εικαστικό και λογοτεχνικό λόγο, συμπληρωματικούς και αλληλο-επικαλυπτόμενους τομείς μιας ενιαίας, εσωτερικής έκφρασης. Εξάλλου και ο τίτλος της έκθεσης Διάφανοι Τόποι επιχειρεί να αναδείξει την πολλαπλότητα των επιπέδων ανάγνωσης του έργου του και τον πλούτο των εκφραστικών του δυνατοτήτων.
Philip Tsiaras
Ο Philip Tsiaras γεννήθηκε στην πόλη Nashua του New Hampshire το 1952. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελασσόνα της Θεσσαλίας και ο πατέρας του από το Πρόσβορο, ένα χωριό στη Δυτική Μακεδονία.
Αποφοίτησε από το Amherst College το 1975, όπου σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία, θήτευσε κοντά στο Luca Samara και, αφού κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο για την ποίησή του, ταξίδεψε με υποτροφία στην Ελλάδα το 1976 για να μεταφράσει σύγχρονη ελληνική ποίηση στα αγγλικά. Με την επιστροφή του στην Αμερική άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία που εξελίχθηκε στη σειρά Family Album, ενώ παράλληλα αναζητά τις σχέσεις γραφής και εικαστικής αναπαράστασης. Πιστεύει ότι "η κάθε λέξη κρύβει ένα βαθύ εσωτερικό πλούτο, είναι μία πανοπλία, μία θρησκευτική εικόνα, ένα άλογο που δεν έχει εξημερωθεί, ένας δαίμονας περιγραφής".
Ο Tsiaras δουλεύει σε μία ευρύτατη γκάμα υλικών που περιλαμβάνει τον καμβά, το γυαλί, τον πηλό, τον μπρούτζο και τη φωτογραφία.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και έργα του εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης και σε πολλά άλλα σημαντικά μουσεία στην Ιταλία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., την Αυστρία, κ.α.
Η τελευταία συμμετοχή του στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2001 υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής. 20.000.000 θεατές επισκέφτηκαν το γλυπτό του Social Climber, ύψους 3 μέτρων, που ήταν στημένο για πέντε μήνες στο Canale Grande.
Η πρώτη αναδρομική έκθεση του Philip Tsiaras στον ελληνικό χώρο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας.