Άλκης Πιερράκος

17 Ιανουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2003
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση του ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη Άλκη Πιερράκου (Alkis Pierrakos). Η έκθεση ήταν ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμού του Μουσείου για την παρουσίαση ελλήνων καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και το έργο τους τυγχάνει γενικής καταξίωσης και αποδοχής.

Η έκθεση του Άλκη Πιερράκου που φιλοξενήθηκε στους χώρους του Μουσείου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α, Αποθήκη Β1), παρουσίασε 100 έργα του καλλιτέχνη, ελαιογραφίες, γκουάς, υδατογραφίες και σχέδια σε σινική μελάνι, που καλύπτουν την περίοδο 1947 - 2002.

Ο Άλκης Πιερράκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 αλλά πέρασε τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια στη Γιουγκοσλαβία. Το 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα και έζησε στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, από όπου έφυγε το 1947. Κατευθύνθηκε αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια σπούδασε στη Βασιλεία και το Λονδίνο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του πήγε στη Γερμανία και το 1954 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε ένας μέτοικος και τον διέκρινε μια διαρκής περιπλάνηση και μία συνεχής μετακίνηση από τόπο σε τόπο. Από την ιδιαίτερη πατρίδα του κληρονόμησε τις ιδιότητες ενός ανθρώπου με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τα γνωρίσματα ενός καλλιτέχνη που έχει μία διαπολιτισμική αντίληψη για τα πράγματα και το περιβάλλον.

Η δουλειά του Πιερράκου κινείται στο πλαίσιο της αφαίρεσης και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Σε όλο το διάστημα της πολύχρονης καλλιτεχνικής του πορείας ζωγραφίζει ασταμάτητα τις ποικίλες όψεις της οπτικής και μη πραγματικότητας, με έναν πρωτόγνωρο χρωματικό οίστρο και με βάση τις ατομικές του πεποιθήσεις.

Πόλεις, τοπία, θάλασσες, νταμάρια, πλοία, ναυάγια, εσωτερικά, ανθρώπινες φιγούρες, γυμνά και νεκρές φύσεις έρχονται και επανέρχονται στη ζωγραφική του, μέσα από μία γραφή που άλλοτε αγγίζει τα όρια του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της λυρικής αφαίρεσης και άλλοτε συνδυάζει παραστατικά και αφηρημένα μοτίβα. Ο Πιερράκος σε μία περίοδο έντονων πειραματισμών, πολλαπλών και ευρύτερων αναζητήσεων στο χώρο της τέχνης, παραμένει "παραδοσιακός", πιστός στην αμιγή ζωγραφική, στην καθαρή ζωγραφική έκφραση ως διαδικασία, ως πράξη, ως αποτέλεσμα.

Τα έργα του, είτε τα ονομάζει Τοπία είτε Συνθέσεις, αποκαλύπτουν την άμεση, σχεδόν "μυστικιστική" επαφή του με τη φύση, προτείνουν μια άλλη εκδοχή της - ίσως και μια άλλη πραγματικότητα -, αποτυπώνουν με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο τους τόπους που διέγειραν τη φαντασία του, στιγμάτισαν τη μνήμη, το συναίσθημα και το υποσυνείδητο.

Άλκης Πιερράκος

Βιογραφικά Στοιχεία

Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1920 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1947 έζησε στη Γιουγκοσλαβία, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Σπούδασε στη Gewerbeschule της Βασιλείας (1948-1952), στη Slade School of Fine Arts και στη Central School of Arts and Crafts του Λονδίνου, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Oskar Kokoschka. Το 1954 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε την ίδια χρονιά (1954) στο Κέμπριτζ της Αγγλίας, για να ακολουθήσει αργότερα μεγάλος αριθμός άλλων, καθώς και πολλών συμμετοχών του σε ομαδικές εκθέσεις, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Από το 1980 περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στον Οξύλιθο της Εύβοιας. Υπήρξε μέλος και ο συντονιστής της ομάδας "La Ligne et le Signe" ("Η Γραμμή και το Σημείο"), που είχε σκοπό να συνδυάσει τους περιορισμούς του σχεδίου με την ελευθερία του χρώματος.

Το 1995 ιδρύθηκε στο Παρίσι η "Association pour la promotion de l' oeuvre d' A. Pierrakos " (APOAP - "Εταιρεία για την προώθηση του έργου του Άλκη Πιερράκου").

Περισσότερα στοιχεία για τον καλλιτέχνη και το έργο του μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www pierrakos.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2008 11:33