Κρις Γιανάκος

28 Σεπτεμβρίου - 17 Νοεμβρίου 2002
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση του ελληνοαμερικάνου καλλιτέχνη Κρις Γιαννάκου (Cris Gianakos) . Η έκθεση ήταν ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμού του Μουσείου για την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και το έργο τους τυγχάνει γενικής καταξίωσης και αποδοχής.

Η έκθεση του Κρις Γιανάκου πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Μουσείου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α, Αποθήκη Β1).

Παρουσιάστηκαν περίπου 60 έργα του καλλιτέχνη, εγκαταστάσεις, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες και σχέδια, που καλύπτουν την περίοδο από το 1970 μέχρι και σήμερα.

Ο Κρις Γιανάκος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1934 και σπούδασε στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες και τον τυπογραφικό σχεδιασμό. Είναι γνωστός για τις "ράμπες" του, τις μεγάλες ξύλινες γλυπτικές κατασκευές τις οποίες τοποθετεί συνήθως σε φυσικό χώρο. Στο έργο του εντοπίζονται κυρίως επιρροές από το ρωσικό κονστρουκτιβισμό, τον μινιμαλισμό και τη γεωμετρική αφαίρεση, ενώ πολλές αναφορές γίνονται στην αρχαία Ελλάδα και σε άλλους πολιτισμούς.

Οι αρχαίες αναφορές στο έργο του Γιανάκου περιλαμβάνουν έννοιες της μεταθανάτιας ζωής, καθώς και του ταξιδιού, το οποίο πρέπει να κάνει η ψυχή αφού εγκαταλείψει το σώμα. Η "ράμπα" ενδέχεται να αναφέρεται όχι μόνο στην ιδέα της ανόδου στον ουρανό αλλά και της καθόδου μέσα στη γη. Γίνεται λοιπόν ένα σύμβολο του συμπαντικού γίγνεσθαι, δια μέσου της ανόδου και της καθόδου της ψυχής.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2008 11:33