Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Η Τέχνη των Βαλκανικών Χωρών
13 Απριλίου - 31 Μαϊου 2002
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Το Κ.Μ.Σ.Τ. σε συνεργασία με τα Κρατικά Μουσεία 9 Βαλκανικών Χωρών (Αλβανία, Τουρκία, Σλοβενία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Π.Γ.Δ.Μ. και Ελλάδα), διοργάνωσε την έκθεση με τον τίτλο Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Η Τέχνη των Βαλκανικών Χωρών, στην A' Προβλήτα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση της σύγχρονης ευρωπαικής τέχνης, με ιδιαίτερη έμφαση στις βαλκανικές χώρες με έργα που χαρακτηρίζουν μία πορεία από τον 20ό εως τον 21ο αιώνα.
Κάθε χώρα συμμετείχε με τρεις καλλιτέχνες, των οποίων η επιλογή έγινε από τους διευθυντές των Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης της κάθε χώρας, σε στενή συνεργασία με το Κ.Μ.Σ.Τ., το οποίο ανέλαβε και το κύριο βάρος της πραγματοποίησης αυτής της έκθεσης.
Είναι γεγονός ότι το μέγεθος και η έκταση της συγκεκριμένης έκθεσης, αλλά και η πρόθυμη ανταπόκριση και συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, αλλά και την προβολή της ως Μητρόπολης των Βαλκανίων. Το "Λιμάνι", όπου πραγματοποιήθηκε έκθεση, ήταν το πλέον κατάλληλο "σύμβολο" συνένωσης, το κομβικό σημείο αυτών των στόχων που όλοι οι φορείς της πόλης αγωνίζονται να επιτύχουν.
"Στόχος της έκθεσης Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Η Τέχνη των Βαλκανικών Χωρών, είναι να αφήσει τις ατομικές καλλιτεχνικές δημιουργίες να λάμψουν μέσα στο πιο οικείο, λογικό πλαίσιο -που είναι και το μόνο που τυγχάνει σεβασμού-, το πλαίσιο του πολιτισμού χωρίς σύνορα. Στην επιλογή καλλιτεχνών και έργων τέχνης που έκαναν καταξιωμένοι ειδικοί από το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια, τη Λιουμπλιάνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τίρανα, το Σαράγεβο, τα Σκόπια και το Βελιγράδι - διαπρεπείς τεχνοκριτικοί, κατά κύριο λόγο ειδικευμένοι διευθυντές μουσείων και γκαλερί-, το κοινό της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο αυτής της πόλης- θα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να δει την αποκαλούμενη επιτομή της τέχνης της περιοχής του. Είναι φανερό πως η μουσειακή αυτή επιλογή συνεπάγεται ότι τα εκθέματα δεν θα είναι έργα πειραματικά και εντελώς πρόσφατα, αλλά δημιουργίες καλλιτεχνών που έχουν ήδη αναγνωριστεί σε κριτικές και ιστορικές αναθεωρήσεις, δείγματα ατομικών αλλά και ευρύτερων πολιτισμικών αξιών. Η έκθεση αυτή δεν είναι μια επιλογή που έγινε σύμφωνα με τη σύγχρονη μέθοδο προσέγγισης ενός επιμελητή, με αυτόνομα κριτήρια και διαθέσεις και συγκεκριμένες θεωρητικές αρχές, αλλά κυρίως μια συλλογή καθορισμένων θέσεων που υποστηρίζονται από σεβαστές προσωπικότητες και τους θεσμούς τους, επιβεβαιώνοντας εκ νέου το ρόλο του μουσείου σύγχρονης τέχνης γενικότερα."