Stefanos Tsivopoulos, Untitled (The Remake), 2007

Revolution I love you

5 Μαΐου (εγκαίνια στις 21:00) - 31 Αυγούστου 2008
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι

«Όταν το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε αστικό θέατρο, τότε το αστικό θέατρο γίνεται κοινοβούλιο» αναγράφονταν σ’ ένα πανό, κρεμασμένο έξω από το Eθνικό Θέατρο Οντεόν της Γαλλίας. Ήταν Mάης του 1968… H Γαλλία ολόκληρη ζούσε στον ρυθμό της επανάστασης. Aφίσες, και πανό με συνθήματα διακοσμούσαν τους δρόμους: «H φαντασία στην εξουσία», «Kάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα, κάντε την πραγματικότητα ονειρική». Η τέχνη, που πρωτοστάτησε τότε και στην έμπνευση και σε ενδεχόμενες κατοπινές ερμηνείες του κινήματος αυτού έρχεται 40 χρόνια μετά να διερευνήσει τα ίχνη του στο σήμερα. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης δανειζόμενο ένα από τα συνθήματα της εποχής το μετατρέπει σε τίτλο της έκθεσης «Revolution I love you», που διοργανώνει από τις 5 Μαΐου ως τις 14 Ιουνίου 2008, στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση είναι ενταγμένη στο αφιέρωμα με τίτλο «Μέρες του ‘68», που συνδιοργανώνεται από κοινού με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το περιοδικό “Historein” και περιλαμβάνει κινηματογραφικό αφιέρωμα (5-15.05, στο Ολύμπιον), ημερίδα (4.05, στη Θεσσαλονίκη) και συνέδριο (5-6-7.05, στην Αθήνα).

Οι επισκέπτες της έκθεσης -την επιμέλεια της οποίας υπογράφουν οι Maja και Reuben Fowkes- θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα 12 σύγχρονων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες, τα οποία είτε δημιουργήθηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα του Μάη του ΄68, είτε αποτελούν τρέχουσες προσεγγίσεις σε ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής πάλης. Στο «Revolution I love you» ανιχνεύονται οι τρόποι με τους οποίους η επιθυμία της κοινωνικής αλλαγής ως πραγμάτωση του ονείρου της απελευθέρωσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αποτυπώνονται στα έργα καλλιτεχνών προερχόμενων διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Συμμετέχουν οι Mladen Stilinović από την Κροατία, Tamás St.Auby από την Ουγγαρία, Zofia Kulik από την Πολωνία, Στέφανος Τσιβόπουλος από την Ελλάδα, Oliver Ressler από την Αυστρία, Fia-Stina Sandlund από τη Σουηδία, Miklós Erhardt από την Ουγγαρία, Heath Bunting από την Αγγλία, Marko Lulić από την Αυστρία, Tamás Kaszás από την Ουγγαρία, Jean-Baptiste Ganne από τη Γαλλία και Nancy Davenport από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης Maja και Reuben Fowkes «το «Revolution, I Love You» είναι το σλόγκαν του Μάη του’68 που μας θυμίζει τη ζωντάνια, τη βαθιά επιθυμία για αλλαγή και την πίστη στην προοπτική της ελευθερίας» και συμπληρώνουν: «Η έκθεση εξερευνά το 1968 σαν μια αναλαμπή ελευθερίας και παγκόσμιας αντίστασης, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτικής του δρόμου, της ριζοσπαστικής φιλοσοφίας και μιας έκρηξης δημιουργικότητας. Εξετάζει τους τρόπους πραγμάτωσης της εξέγερσης στην Ευρώπη με φόντο τα αντικρουόμενα οικονομικά και πολιτικά συστήματα σε Ανατολή και Δύση. Το 1968 είναι επίσης συνώνυμο μιας φιλοσοφικής μεταστροφής. Οι θεωρητικοί ασχολούνταν σε βάθος με τα κινήματα διαμαρτυρίας είτε σε πρακτικό επίπεδο είτε μέσω του πνευματικού προβληματισμού που απαιτούσε η εξέγερση. Η ομάδα Praxis με φιλόσοφους από το Ζάγκρεμπ, έφερε π.χ. σε επαφή πρωτοπόρους νέο-μαρξιστές διανοούμενους, από τον Μαρκούζε μέχρι τον Φρομ, για να συζητήσουν το νέο νόημα της επανάστασης. Η αλληλεπίδραση μεταξύ φιλοσοφίας, διαμαρτυρίας και τέχνης αποτέλεσε ξεχωριστό χαρακτηριστικό του ’68, όπως ακριβώς η συγχώνευση θεωρίας, δράσης και τέχνης είναι σήμερα ισχυρή δύναμη».

Η έκθεση «Revolution I love you», όπως εξηγεί η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα «επιδιώκει να αναδείξει την πολλαπλότητα των εκφάνσεων με τις οποίες εκδηλώθηκε το ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και σε αντίπαλα πολιτικά συστήματα, σε Ανατολή και Δύση, καθώς ο Μάης του ΄68 έχει αναφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα ταυτόχρονο κύμα ανατροπής συμπαρέσυρε τις φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις στο Παρίσι, την Άνοιξη της Πράγας, τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, την αντίδραση ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ τον αντίκτυπό του εντοπίζουμε και στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία».

Η ίδια συμπληρώνει ότι «επειδή πιστεύουμε πως δεν ήρθε ακόμη η ώρα ‘να βάλουμε τον Μάη του΄68 στο μουσείο’, αναζητούμε ό,τι έμεινε ζωντανό από εκείνη την ‘τρομερή χρονιά’ και μπορεί να νοηματοδοτήσει τη σύγχρονη ζωή. Ακόμη κι αν τα πολιτικά προτάγματα που έθεσε ο Μάης, 40 χρόνια πριν, ηττήθηκαν οικτρά σε αρκετές περιπτώσεις, η κοινωνία αναμφίβολα άλλαξε δραστικά. Η σεξουαλική απελευθέρωση, η ριζοσπαστικοποίηση του φεμινιστικού κινήματος, η διεκδίκηση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων, τα αντιπολεμικά και οικολογικά κινήματα καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε σήμερα ως ενεργοί πολίτες».

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ / ΕΡΤ3 / ERT WORLD / ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 FM/ 95,8 FM / NET 105,8 FM

INFO
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, Λιμάνι - Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη

Έκθεση «Revolution I love you»,

Παραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Maja και Reuben Fowkes

Εγκαίνια: 5 Μαϊου 2008, ώρα 21:00 στο Κ.Σ.Τ.Θ., Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαΐου-31 Αυγούστου 2008
Χώρος: Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
‘Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-22:00

 Εκπαιδευτικά προγράμματα
 Προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε ομάδες κοινού
(Δόμνα Γούναρη, Τ: 2310 546683)
 Ξεναγήσεις ανοιχτές στο κοινό κάθε Κυριακή στις 12:00 και 13:00

Πληροφορίες για το κοινό
Κ.Σ.Τ.Θ..: 2310 546683 & 2310 593270
www.cact.gr
info@cact.gr cact@otenet.gr

Γραφείο Τύπου Κ.Μ.Σ.Τ.
Γιώτα Σωτηροπούλου
κιν. 6972336261
Τ.2310589152, Φ.2310589210
press@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2008 12:03