Δελτίο Τύπου
5η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παλιές Διασταυρώσεις-Make it New III
«Αυλαία» στις 30 Σεπτεμβρίου
Στην τελική ευθεία προς τη λήξη της περνά η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με εκθέσεις που λήγουν είτε παίρνουν παράταση, στο κεντρικό και παράλληλο πρόγραμμά της, και δύο τελευταίες ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση (Περίπτερο 6, ΔΕΘ-HELEXPO, είσοδος από Λεωφ. Στρατού και 3ης Σεπτεμβρίου), την Τρίτη 29.09 στις 12:00 και την Τετάρτη 30.09 στις 16:00.
Η 5η Μπιενάλε σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην καρδιά της κρίσης στην Ελλάδα, σε μια εποχή αντίξοη για την τέχνη. Ο τίτλος της κεντρικής έκθεσης «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου, έγινε το σύνθημα ολόκληρης της διοργάνωσης επιχειρώντας να δείξει πώς η δύναμη της τέχνης μπορεί να χαράξει το δρόμο για την αισιοδοξία. Στους τρεις και πλέον μήνες λειτουργίας της, η διοργάνωση δεν έδειξε να υστερεί σε τίποτα σε σχέση με προηγούμενες Μπιενάλε παρουσιάζοντας ένα πολύπτυχο πρόγραμμα με πολυάριθμες εκθέσεις, performances, συμπόσια, εργαστήριο νέων καλλιτεχνών, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, όλα με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό.
Τελευταίο μεγάλο γεγονός της φετινής Μπιενάλε ήταν το συμπόσιο του κεντρικού προγράμματος με θέμα «Ο ρόλος των Μπιενάλε στη Μεσόγειο σήμερα», που πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ – HELEXPO, κατά το οποίο διευθυντές, επιμελητές και καλλιτέχνες από Μπιενάλε της Μεσογείου, από χώρες της Β. Αφρικής, Μ. Ανατολής και Ευρώπης κατέθεσαν τις απόψεις τους για την πορεία των διοργανώσεων αυτών και τη συμβολή της τέχνης στην κοινωνία σε μία εποχή γεωπολιτικών συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ:
Α) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
“Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης”
έως τις 30.09. Ξεναγήσεις: 29.09 στις 12:00 & 30.09 στις 16:00
Περίπτερο 6 (Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
44 καλλιτέχνες και μία καλλιτεχνική κολεκτίβα από 25 χώρες, με ήδη υπάρχοντα έργα αλλά και εξολοκλήρου νέες παραγωγές προσεγγίζουν το θέμα της κεντρικής έκθεσης, κάνοντας το πιο επίκαιρο από ποτέ.
Β) ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
«Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ»
Παράταση έως τις 7.11
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την δημιουργία του «Μαύρου Τετραγώνου», εμβληματικού έργου της ρωσικής πρωτοπορίας, και την εμφάνιση του κινήματος του σουπρεματισμού, το ΚΜΣΤ παρουσιάζει έργα και αρχειακό υλικό από την συλλογή Κωστάκη που αναφέρονται στην ιστορική «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», στο κίνημα του σουπρεματισμού, στους συνοδοιπόρους του Καζιμίρ Μαλέβιτς καθώς και στον εκπαιδευτικό ρόλο του καλλιτέχνη.
Παράλληλα με την έκθεση, φιλοξενούνται και η ενότητα φωτογραφιών του Mischa Kuball Utopie Black Square (2001), καθώς και το ε΄ργο του Αν΄τωνη Πίττα “Handle Them” (1915) – έργο που ανήκει στην κεντρική έκθεση) με το οποίο παρεμβαίνει σε έργα της Λιουμπόβ Ποπόβα και του Γκούσταβ Κλούτσις, τοποθετώντας τον καλλιτέχνη στον ρόλο του επιμελητή.
«Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη - Julien Prévieux»
Παράταση έως την 1.10*
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Η έκθεση διερευνά το ζωντανό στοιχείο της παράδοσης και την μετεξέλιξή του σε σύγχρονη τέχνη. Με διακριτές προσεγγίσεις τα έργα των Ε. Κρανιώτη (GR) και J. Prévieux (FR) αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής με πολύ σύγχρονα μέσα, χωρίς να απεμπολούν την παράδοση της Μεσογείου, αποκτώντας έτσι μια ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και δυναμική.
*Για την 1.10, θα ισχύσει διευρυμένο ωράριο 10:00-23:00, ως συμμετοχή στον εικαστικό περίπατο των 50ων Δημητρίων.
«Λήδα Παπακωνσταντίνου»
έως τις 30.09
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Ένα σύντομο ταξίδι στην εικαστική πορεία της δημιουργού, μέσα από εγκαταστάσεις, αντικείμενα και βίντεο.
«HEL(L)AS! Everywhere! HEL(L)AS! Παντού!»
έως τις 30.09 (πιθανή παράταση, θα ανακοινωθεί)
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Έκθεση έργων του εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη, σε «σιωπηλό διάλογο» με τις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Δώρα της γης, με αντοχή στον χρόνο»
Παράταση έως τις 15.11
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ
H έκθεση έχει θέμα τη διαχρονικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση παρουσιάζεται μέσα από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας, όπως αυτά φωτίζονται από τα ιστορικά παραδείγματα της αρχαίας Μακεδονίας και της προϊστορικής Θήρας, για να καταλήξει σε σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.
Γ) ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
_5ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, “Romance”
έως τις 30.09
Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Ο ρομαντισμός της ιδεολογίας, η απελευθερωτική δύναμη της γραφής και η ανάγκη για συλλογικότητα, ζητήματα καίρια στην εποχή μας αλλά και σε κάθε εποχή, είναι μερικά από τα θέματα που αποτυπώνονται στα έργα των καλλιτεχών που πήραν μέρος στο σχετικό Εργαστήριο της Μπιενάλε. Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εργαστήριο, αποτελεί και το κυριότερο κριτήριο επιλογής των συμμετεχόντων: η πολυσυλλεκτικότητα».
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αντιγόνη Θεοδώρου, Άκης Καράνος, Aδαμάντιος Καφετζής, Μαρία Κριαρά, Ηλίας Μαμαλιόγκας, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Nicolas Paradiselo, Σοφία Τολίκα, Original Replica, Nuriddin Rasulov
Love Difference Table / Michelangelo Pistoletto
έως τις 30.09
Περίπτερο 6 (Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
Το εμβληματικό έργο «μανιφέστο» του Michelangelo Pistoletto αποτελεί τον χώρο γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν οι θεωρητικές δράσεις της διοργάνωσης και χρησίμευσε ως ο καθρέπτης των εκδηλώσεων αλλά και των αποτελεσμάτων του τριμερούς προγράμματος της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με θέμα τη Μεσόγειο και γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις - Make it New».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΚΘΕΣΗ
«Άννη Καλτσίδου: Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης»
έως τις 30.09, Ρωμαϊκή Αγορά
Η έκθεση κλείνει με ένα ειδικό δρώμενο στις 19:00, σε συνέχεια της περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, με τις αναφορές στις «Μαγεμένες» –τις ανάγλυφες μνημειακές μορφές που κοσμούσαν την ευρύτερη περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς μέχρι τον 19ο αιώνα–, στην ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης, αλλά και στη σημερινή Θεσσαλονίκη της κρίσης. Κατά τη διάρκειά του, η εγκατάσταση που παρουσιάζεται στην Κρυπτή Στοά θα «διαλυθεί» και θα προσφερθεί ως δώρο και «αντίδωρο» στο κοινό της πόλης που αγκάλιασε τη διοργάνωση.
ΕΚΘΕΣΗ
«Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη: Aufarbeitung: The Wall (2010-14)»
έως τις 17.10, Γκαλερί Ειρμός
_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
© 2007 - 2024 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | Δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας | Όροι χρήσης |