ΥΛΙΚΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
Δελτίο Τύπου_Συνέντευξη Τύπου στο ΜΜΣΤ
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με αφορμή τη συνδιοργάνωση της έκθεσης ‘Συμφωνία σε 20 μέρη. Σύγχρονα έργα από τις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης’ που εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 στις 20:00 στο ΜΜΣΤ.
Πρόκειται για μια συμβολική έκθεση-ένα δείγμα συνένωσης των δυνάμεων δύο μεγάλων μουσείων, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών (MOMus).
Στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρέας Τάκης μίλησε για πληθυντικές προσπάθειες που οδήγησαν το νομοσχέδιο με επιτυχία πριν από λίγες μέρες στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και εξεφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα η τυπική επικύρωση θα είναι πραγματικότητα από κάθε νομική τυπική σκοπιά. Η έκθεση, υπογράμμισε, «δεν είναι πρόβα, είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ολιστική συνένωση των εμπλεκόμενων φορέων με όλες τους τις λειτουργίες».
Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ μέσα από μια αναφορά στις ιστορικές περιπτώσεις συνεργασίας του ΚΜΣΤ και του ΜΜΣΤ με πρώτη συνέργεια την έκθεση COSMOPOLIS και πιο πρόσφατες αφορμές την Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης και τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε το MOMus ως αποτέλεσμα συλλογικών και πολυετών προσπαθειών, που θα προκύψει όχι μόνο για λόγους οικονομίας αλλά κυρίως και πάνω από όλα για το όραμα της ανάδειξης και ενδυνάμωσης της σύγχρονης τέχνης στην πόλη, στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μανώλης Μαραγκούλης, χαρακτήρισε αναβάθμιση για το μουσείο τη μετατροπή του από ιδιαίτερο τμήμα του ΚΜΣΤ σε διεύθυνση στο νέο φορέα που δεν θα αγγίζεται το καλλιτεχνικό του κομμάτι, ενώ εξήρε τη δυνατότητα που προκύπτει για ενοποιητικές εκθέσεις και δράσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο αιτούμενο για τον συνεχή διάλογο των τεχνών.
Ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης ‘Συμφωνία σε 20 μέρη. Σύγχρονα έργα από τις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης’ από τους δύο συνεπιμελητές της, Θούλη Μισιρλόγου, Διευθύντρια του ΜΜΣΤ και Γιάννη Μπόλη, Προϊστάμενο Συλλογών του ΚΜΣΤ. Οι δύο επιμελητές, χαρακτήρισαν συμβολική καθώς δίνεται η ευκαιρία για την αξιοποίηση του ανεξάντλητου πλούτου των δύο συλλογών των δύο μουσείων, με την πρώτη συμπαράθεση έργων και καλλιτεχνών των συλλογών, η οποία δημιουργεί νέους συσχετισμούς και ερμηνείες.
Τέλος έγινε η παρουσίαση των εκθεσιακών προγραμματισμών του ΚΜΣΤ, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από τους διευθυντές τους, Μαρία Τσαντσάνογλου, Θούλη Μισιρλόγου, Ηρακλή Παπαϊωάννου, Συραγώ Τσιάρα.
Ειδική αναφορά έγινε στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, του οποίου ο εκθεσιακός προγραμματισμός θα ξεκινήσει με έκθεση έργων της Άλεξ Μυλωνά μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του MOMus.
Η λεπτομερής παρουσίαση του MOMus θα γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ακολουθούν οι εκθεσιακοί προγραμματισμοί των μουσείων.
Eκθεσιακός Προγραμματισμός 2018
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
‘Η Θέα από το παράθυρό μου … Εκδοχές της ‘Οικίας’ στη ρωσική πρωτοπορία. Έργα από τη συλλογή Κωστάκη’
30.09.2017 – παράταση έως τα τέλη Απριλίου 2018
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Επιµέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου
Η έκπληξη που προκαλεί το Σπίτι ως µέρος του αστικού τοπίου αποτυπώνεται στο εφηβικό σχέδιο της Λιουµπόβ Ποπόβα που απεικονίζει τη θέα σπιτιών από το παράθυρο του διαµερίσµατος της παρόχθιας οδού Μιτνίνσκαγια στη Μόσχα, όπου το 1906 η 16χρονη τότε καλλιτέχνης και η οικογένειά της είχαν µετακοµίσει από τη Γιάλτα. Μπορεί τα σπίτια αυτά να εξελίχθηκαν µέσα σε λίγα χρόνια σε «Χωροδυναµικές Κατασκευές» και «Ζωγραφικά Αρχιτεκτονήµατα», συνδυάζοντας δυναµικά τις γεωµετρικές µορφές, τους όγκους και τα υλικά, και προσφέροντας πρωτότυπες ιδέες στους αρχιτέκτονες, όµως η αρχική αίσθηση ότι για να βελτιωθεί και να εξελιχθεί ο άνθρωπος πρέπει να ξεπεράσει, καταρχήν, πολλά από τα υποσυνείδητα εντυπωµένα βιώµατά του, παραµένει πάντα ένα ισχυρό ζητούµενο της τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας. Αυτή η διαδροµή της αντίληψης περί Οικίας και Οικείου στη ρωσική πρωτοπορία παρουσιάζεται µέσα από 90 έργα της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ.
‘Κώστας Τσώλης – Another Day in Paradise’
7 Φεβρουαρίου – 6 Μαΐου 2018
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Μια ακόμη μέρα στον Παράδεισο «υπόσχεται» με τρόπο προκλητικά ειρωνικό ο εικαστικός Κώστας Τσωλης. Αρχειακό φωτογραφικό υλικό, εικονογραφήσεις εφημερίδων και περιοδικών, διαφημιστικές αφίσες και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας του, με συνθέσεις οι οποίες επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της ατομικής και συλλογικής μνήμης.
Η ζωγραφική του Κώστα Τσώλη προκαλεί το βλέμμα υπερβαίνοντας τις συμβάσεις του. Απευθύνεται, σημαίνει, παρακινεί, εγείρει ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξης και επικαλείται μια βαθύτερη επικοινωνία. Πρωταγωνιστές των έργων του, μια λίστα γεγονότων και υποκειμένων: οι επαναστατικοί και λαϊκοί ηγέτες και αγωνιστές, τα πορτραίτα πνευματικών προσωπικοτήτων, οι ανθρωπολογικές μελέτες, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, τα εθνικά εμβλήματα, τα σύμβολα της αγωνιστικότητας αλλά και της εξουσίας, οι σκηνές της εξέγερσης, τα θύματα και η βία της κρατικής καταστολής της πρόσφατης ιστορίας, οι όψεις της Ελλάδας της κρίσης και οι αναποδογυρισμένες βάρκες των προσφύγων στον βυθό του Αιγαίου.
‘Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί’
12 Φεβρουαρίου – 14 Απριλίου 2018
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Η έκθεση φιλοξενεί την εκδοχή 70 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που «συγκλόνισαν» τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα. Η έκθεση διοργανώθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2017, όπου είχαν την ευκαιρία να τη δουν χιλιάδες επισκέπτες. Συνοδεύεται από αναπαραγωγές έργων της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ που σκιαγραφούν το σκηνικό της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας καθώς και από αντικείμενα (αφίσες και προτομές με τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης, φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες σοσιαλιστικού ρεαλισμού, κ.ά.) της συλλογής Βασίλη Κωνσταντίνου.
‘Russian Avant-garde Revisited / (Επαν)έκθεση της συλλογής Κωστάκη’
23 Μαΐου – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού, Δόμνα Γούναρη
Στη μεγάλη έκθεση για την ρωσική πρωτοπορία που θα εγκαινιαστεί στις 23 Μαΐου 2018, σε όλους τους ορόφους του ΚΜΣΤ θα επανεξεταστούν οι βασικές κατευθύνσεις στην τέχνη αυτής της συγκλονιστικής περιόδου των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα που μέσα από τα ιστορικά συμφραζόμενα του μεγάλου οράματος για την αλλαγή του κόσμου, έθεσε ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκρότησε νέες θέσεις και μανιφέστα καθώς και εν τέλει μια εντελώς καινοτόμα φιλοσοφία που απέβλεπε στον ρόλο που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις. Η έκθεση θα αναδεικνύει και το πορτρέτο του εμπνευσμένου συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει την τέχνη αυτή από τη λήθη και την καταστροφή.
‘Harvard Strike’
28 Σεπτεμβρίου – 27 Ιανουαρίου 2019
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η πλήρης συλλογή αφισών από την απεργία των φοιτητών στο Harvard τον Απρίλιο του 1969 που προκάλεσε την έναρξη πολλών φοιτητικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ με αφορμή την αντίθεση στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η συλλογή θα δοθεί στο ΚΜΣΤ από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τζώνη και την σύζυγό του ιστορικό αρχιτεκτονικής Liane Lefaivre. Ο Α. Τζώνης δίδασκε στο Harvard εκείνη την περίοδο και συγκέντρωσε το υλικό των αφισών καθώς και αρχείο δημοσιευμάτων. Η έκθεση θα συνοδευτεί από παράλληλα πρόγραμμα ομιλιών, προβολών, συζητήσεων και μουσικών συναυλιών ενώ θα υπάρξει συνεργασία με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί έκθεση με αφίσες, σχέδια και έντυπο υλικό για τη ρωσική επανάσταση από τη συλλογή Κωστάκη.
Η συλλογή Κωστάκη εκτός Ελλάδας
Σεπτέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019
‘Ρωσική Πρωτοπορία και Επανάσταση - έργα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ’
Μουσείο Sabanci, Κωνσταντινούπολη
Συνεργασίες με Μουσείο Pompidou (Παρίσι), Reina Sofia (Μαδρίτη) και Εβραϊκό Μουσείο (ΝΥ) στο πλαίσιο δανεισμών έργων από τη συλλογή Κωστάκη.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
‘Συμφωνία σε 20 μέρη. Σύγχρονα έργα από τις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης’
16 Φεβρουαρίου – 20 Απριλίου 2018
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ)
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου, Γιάννης Μπόλης
Η έκθεση «Συμφωνία σε 20 μέρη. Σύγχρονα έργα από τις συλλογές του ΚΜΣΤ και του ΜΜΣΤ» παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα διευρυμένο σύνολο έργων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που προέρχεται από τις δύο συλλογές. Ενόψει της συνένωσης των λειτουργιών των δύο μουσείων, η παρουσίαση αυτή αποκτά συμβολική διάσταση, καθώς προτείνει μια πρώτη συμπαράθεση έργων και καλλιτεχνών των δύο συλλογών, η οποία δημιουργεί νέους συσχετισμούς και ερμηνείες.
Μέσα από 20 ενότητες, εκτίθεται ένα ιστορικό κομμάτι έργων και καλλιτεχνών, το οποίο συμπληρώνεται από νέες διασυνδέσεις και οπτικές γωνίες, που εμπλουτίζουν το τοπίο της σύγχρονης τέχνης και αναδεικνύουν όψεις σημερινών προβληματισμών, καλλιτεχνικών, κοινωνικών, πολιτικών.
Η έκθεση φιλοξενείται στο σύνολο των εκθεσιακών χώρων του ΜΜΣΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στενότερης συνεργασίας των δύο μουσείων
‘Σύγχρονη Κινεζική Τέχνη’
26 Απριλίου – 20 Μαΐου 2018 (επίσημα εγκαίνια, παρουσία κινέζικης αντιπροσωπείας: 10 Μαΐου)
Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου, Δόμνα Γούναρη
Επιλογή έργων σύγχρονης κινεζικής τέχνης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Κίνας και ως συνέχεια της συμμετοχής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Μπιενάλε του Πεκίνου τον Σεπτέμβριο του 2017.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Αμερικής ως τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ, θα παρουσιαστούν οι εξής εκθέσεις:
1. ‘Handbags: a private show’
1 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Θα παρουσιαστεί μια ιδιωτική συλλογή σχεδιασμένων τσαντών χειρός υπό το πρίσμα της δημιουργού τους.
2. ‘O Λούστας της Νέας Υόρκης’
1 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί ένα σύνολο έργων του καλλιτέχνη Κώστα Λούστα (1933-2014), το οποίο είτε έχει παραχθεί είτε έχει εκτεθεί στη Νέα Υόρκη. Η ειδική αυτή παρουσίαση αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του έργου του γνωστού καλλιτέχνη και αποτελεί μια νέα παραγωγή του ΜΜΣΤ.
3. ‘Αμερικανοί καλλιτέχνες από τη συλλογή Κητή’
1 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Μετά την πρώτη παρουσίαση μέρους της συλλογής χαρακτικής και καλλιτεχνικών εκδόσεων του συλλέκτη Γιώργου Κητή στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2010, μια δεύτερη έκθεση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Αμερικής ως τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ. Οι Αμερικάνοι χαράκτες της συλλογής θα παρουσιαστούν στη νέα αυτή έκθεση, αναδεικνύοντας ένα πανόραμα καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών εκφράσεων της μεταπολεμικής και σύγχρονης χαρακτικής.
4. ‘Τexas-Thessaloniki’
1– 16 Σεπτεμβρίου 2018
Η έκθεση συστήνει μια εκτενή αντιπροσωπευτική εικόνα της σύγχρονης τέχνης του Τέξας και επιχειρεί να ενθαρρύνει μελλοντικά την ανταλλαγή με Έλληνες καλλιτέχνες στο Houston. Περιλαμβάνει π. 100 έργα περισσότερων από 40 καλλιτέχνες (ενδεικτικά: Terry Allen, Ken Little, Basilios Poulos, Mel Chin, Sharon Kopriva, Luiz Jimenez, Tamara Kontrimas, Fernando Casas, Michael Collins, Wayne Gilbert, Bonnie Young, John Berry, Yousef Balat, Bill Kommodore, Dixie Gay, Sherry Owens, Rick low, Demetre P Grivas κ.ά.). Σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo.
PHOTOBIENNALE
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2018
Συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας για τη διοργάνωση της Photobiennale 2018
Κατά το β’ εξάμηνο του 2018, το ΜΜΣΤ θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Ιόλα, ο οποίος, πέρα από προσωπικότητα του διεθνούς κόσμου της τέχνης, υπήρξε και μεγάλος ευεργέτης του ίδιου του Μουσείου. 30 χρόνια μετά το θάνατό του, η σημασία του παραμένει εξαιρετικά μεγάλη, ενώ η συμβολή του στην ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας πάντα κρίσιμη.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος του ΜΜΣΤ στον Ιόλα, θα παρουσιαστούν οι εξής εκθέσεις:
1. ΙNSPIRE PROJECT 2018
1 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Η διοργάνωση στη νέα της εκδοχή θα υλοποιηθεί για δεύτερη χρονιά. Το καθιερωμένο καλλιτεχνικό εργαστήριο, το εκθεσιακό πρόγραμμα, μαζί με το νέο θεσμό Βραβείο Inspire αποτελούν τα συστατικά της διοργάνωσης που, στη νέα της εκδοχή, υλοποιείται για δεύτερη χρονιά μετά τα τρία χρόνια της πρώτης μορφής της. Προσκεκλημένος καλλιτέχνης θα είναι ένας διεθνής εικαστικός που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του εργαστηρίου για 20 νέους καλλιτέχνες. Η δράση περιλαμβάνει τις εκθέσεις των έργων του προσκεκλημένου καλλιτέχνη και των έργων των νέων καλλιτεχνών και θα συσχετιστεί με την πνευματική και υλική κληρονομιά του Αλέξανδρου Ιόλα.
2. IOLAS 2018: Ο ΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
1 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Η πρώτη εκδοχή της έκθεσης για τον Αλέξανδρο Ιόλα εστιάζει στους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν και αναδείχθηκαν χάρη στον Ιόλα. Θα περιλάβει έργα της συλλογής του ΜΜΣΤ και άγνωστο αρχειακό υλικό. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ειδικά σχεδιασμένος κύκλος θεματικών εκδηλώσεων. Ήδη σχεδιάζονται μεμονωμένες εκδηλώσεις που θα έχουν ως επίκεντρο τον Αλέξανδρο Ιόλα (προβολές, διαλέξεις, τραπέζι γαστρονομικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, συμπόσιο, καλλιτεχνικά εργαστήρια). Κοινός στόχος τους είναι να ανανεώσουν τη σχέση του Μουσείου και του κοινού με τα έργα σύγχρονης τέχνης και τους σύγχρονους καλλιτέχνες, καθώς και να μεγιστοποιήσουν το κοινό απεύθυνσης του Μουσείου.
3. IOLAS 2018: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. ΑΥΞΟΥ ΑΕΙ
16 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2018
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Η δεύτερη θεματική έκθεση γύρω από τον Ιόλα θα περιλάβει έργα της συλλογής του Ιόλα, δάνεια ξένων μουσείων, άγνωστο οπτικό και αρχειακό υλικό. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ειδικά σχεδιασμένος Κύκλος θεματικών εκδηλώσεων. Ήδη σχεδιάζονται μεμονωμένες εκδηλώσεις που θα έχουν ως επίκεντρο τον Αλέξανδρο Ιόλα (προβολές, διαλέξεις, τραπέζι γαστρονομικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, συμπόσιο, καλλιτεχνικά εργαστήρια). Κοινός στόχος τους είναι να ανανεώσουν τη σχέση του Μουσείου και του κοινού με τα έργα σύγχρονης τέχνης και τους σύγχρονους καλλιτέχνες, καθώς και να μεγιστοποιήσουν το κοινό απεύθυνσης του Μουσείου.
4. ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΟΛΑ
1 Δεκεμβρίου 2018 – 20 Ιανουαρίου 2019
Το ΜΜΣΤ εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό προς τιμή του Αλέξανδρου Ιόλα. Τα Βραβεία Ιόλα έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν την αιχμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να ανανεώσουν τη σχέση τη σχέση των νεότερων καλλιτεχνών με τον μεγάλο συλλέκτη και άνθρωπο του κόσμου της τέχνης, καθώς και να εδραιώσουν τη φήμη του Ιόλα ως ανθρώπου που έβλεπε το μέλλον.
Η μόνιμη έκθεση των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα παραμείνει επισκέψιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή έργων της συλλογής σύγχρονης τέχνης του μουσείου, που διαμορφώθηκε από δωρεές μεγάλων συλλεκτών καθώς και Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, προκειμένου να γίνει δυνατή η παρουσίαση μιας αντιπροσωπευτικής, κατά τον δυνατό, εικόνας της σύγχρονης τέχνης.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
‘selfimages’
27 Φεβρουαρίου – 13 Σεπτεμβρίου 2018
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Νατάσσα Μαρκίδου
Η έκθεση συνιστά μια έρευνα των πολλών διαφορετικών τεχνικών, αισθητικών και θεωρητικών τρόπων με τους οποίους σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι έχουν πραγματευτεί την έννοια του αυτοπορτραίτου, κυρίως μέσα από οργανωμένες σειρές και θεματικές ενότητες. Τα 130 περίπου έργα 33 Ελλήνων δημιουργών, χωρίζονται στις ενότητες Αυτοβιογραφία, Ταυτότητα, Ρευστότητα, Οικείο και Δημόσιο και Αρχέγονη Μνήμη, και έρχονται σε διάλογο με την εποχή του μαζικού φαινομένου της selfie, της φωτογραφικής αυτοαναπαράστασης που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα.
PHOTOBIENNALE
Σεπτέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019
Διοργανωτής: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
H PHOTOBIENNALE του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένη να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2018 και να διαρκέσει ως τον Ιανουάριο του 2019. Το ιστορικό διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας της πόλης, που συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του, θα επιστρέψει με ένα πρόγραμμα περισσότερων από 20 εκθέσεων, καθώς και με παράλληλες δράσεις, ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών δημιουργών, καθώς και θεωρητικών της φωτογραφίας. Στο διάστημα που θα είναι ανοικτή για το κοινό, 14 περίπου μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και γκαλερί, θα υποδεχθούν εκθέσεις και το κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και το ευρύτερο φωτογραφικό και φιλότεχνο κοινό της χώρας, θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη αλλά και την ιστορική φωτογραφία σε ένα πλούτο διαφορετικών εκφάνσεών της.
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
‘Αμφίσημα σώματα – διαχρονικές ερμηνείες’
27 Ιανουαρίου – 24 Μαρτίου 2018
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου
Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη μετα-πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δομήσουν ή να αποδομήσουν στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας.
Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στο NeMe Κέντρο Τεχνών στη Λεμεσό, εμπλουτίζεται τώρα με έργα της συλλογής του ΚΜΣΤ και πλαισιώνεται από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και ξεναγήσεων.
‘To Whom It May Concern’
30 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2018
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Πρωτοβουλία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Ευθύνη – συνεργασία για το ΚΣΤΘ: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά
Η δράση "To Whom It May Concern" επιδιώκει, μέσα από την τέχνη, να σπάσει τη σιωπή και να επαναφέρει το ανθρώπινο στον HIV. Μέσα από μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται με τον HIV στη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους δημιουργικά σε μια διαδικασία που θα καταλήξει σε μια δημόσια εγκατάσταση στο ΚΣΤΘ, δίνοντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να συνδεθεί με τον HIV όχι σαν απειλή αλλά σαν μία ανθρώπινη εμπειρία και να κοιτάξει τη ζωή μέσα από ένα άλλο βλέμμα.
Συνεργαζόμενοι φορείς: ΚΜΣΤ, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή", Μη Κυβερνητικός Οργανισμός για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV "Κέντρο Ζωής", Κέντρο πρόληψης και εξέτασης. "Thessaloniki Checkpoint".
Mε την υποστήριξη του START–Create Social Change, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Φεστιβάλ OFF BORDERS
Electronic Music/Video Art/Performance Art.
21- 22 Απριλίου 2018
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Υπεύθυνη εκ μέρους ΚΣΤΘ: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου
To Οff Βorders αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία καλλιτεχνών από την Ελλάδα (Παπαγεωργίου Δημήτρης συνθέτης, Αθηνά Δράγκου σκηνοθέτης, Παπαδόπουλος Δημήτρης performer/ συνθέτης, σε συνεργασία με καλλιτέχνες από το Ιράν και τη Γερμανία: Mehdi Jalali (συνθέτης/μαέστρος), Joachim Heintz (συνθέτης). Στόχος του πρότζεκτ η διαπολιτισμική επικοινωνία και ο πειραματισμός.
‘Ira Waldron. Interstices’
13 Απριλίου – 27 Μαΐου 2018
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Τσαντσάνογλου
Χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα (ζωγραφική, τύπωμα, πορσελάνες, κέντημα) η Ίρα Βαλντρόν, παλαίμαχη φεμινίστρια καλλιτέχνιδα που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, θίγει με προκλητικό τρόπο ζητήματα που συχνά αγγίζουν τα όρια των προκαταλήψεων, όπως η θρησκεία, η πολιτική και ο ερωτισμός.
‘Resilient Futures’
Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2018
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Πώς οραματίζονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες το μέλλον του πλανήτη, και τι είδους κριτική ασκούν στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, τα οικονομικά συστήματα, τις πολιτικές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του δημόσιου χώρου; Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό PCAI (Polyeco Contemporary Art Initiative) το ΚΣΤΘ διοργανώνει μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης που εκφράζονται κυρίως μέσα από την τέχνη του βίντεο, ενώ τα έργα τους αναφέρονται άμεσα ή υπαινικτικά σε ζητήματα αστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, καθώς και σε εναλλακτικές συλλήψεις για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Η έκθεση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά ενώνοντας σε συμβολικό επίπεδο –μέσω της σύγχρονης τέχνης- τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας.
Οκτώβριος 2018
Έκθεση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Photobiennale.
Νοέμβριος 2018
Έκθεση στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Δεκέμβριος 2018
Έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή της Alpha Bank.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
Αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που θα θέτει σε λειτουργία το MOMus, θα αρχίσει η επαναλειτουργία του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα με μεγάλη αναδρομική έκθεση της Άλεξ Μυλωνά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), 54636, Θεσσαλονίκη
Contact: Κατερίνα Σύρογλου
Τ. 2310 240002, F. 2310 281567
mmcart1@mmca.org.gr
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Contact: Χρύσα Ζαρκαλή
Τ: 2310 589152 / Κ 6945114343
press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com
www.greekstatemuseum.com
© 2007 - 2024 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | Δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας | Όροι χρήσης |