Δελτίο Τύπου_Εκθέσεις και δράσεις από τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης - MOMus

Νοέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) μετρά έναν μήνα λειτουργίας και οι πέντε φορείς του (τέσσερις στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα) ενωμένοι, καταθέτουν το πολυθεματικό πρόγραμμα εκθέσεων και δράσεων μέχρι και τις αρχές του νέου έτους.
Με τον νέο οργανισμό, όπως είναι γνωστό, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μετονομάζεται σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, ενώ το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά διατηρούν τις μέχρι τώρα επωνυμίες τους.
Το πρόγραμμα ξεδιπλώνεται στις έδρες των φορέων (που παραμένουν οι ίδιες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα) ενώ παράλληλα, εκθέσεις και δράσεις των μουσείων του ΜOMUS φιλοξενούνται σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

MOMus_Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη
(πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)
Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη

«Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί»
Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
έως 9.12.2018

Το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζεται μέσα από την προσέγγιση 78 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που "συγκλόνισαν" τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

«Δημοκρατία». Έκθεση Σύγχρονων Εικαστικών»
Χώρος: Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
έως 31.12.2018

Τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να συγκροτήσουν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση –μεστή σε περιεχόμενο, πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες– μια πολυεπίπεδη σύνθεση εικόνων. Οι εικαστικοί της έκθεσης εκκινούν από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

«Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι / Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Άνοιξη 1969. Συλλογή Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre / Ρωσική Πρωτοπορία – συλλογή Κωστάκη»
Χώρος: MOMus_Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη
έως 24.02.2019

Χείμαρροι επανάστασης, χείμαρροι πρωτοπορίας, χείμαρροι χρώματος, φόρμας και δημιουργίας κατακλύζουν τους τρεις ορόφους της Μονής Λαζαριστών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκθεσιακό δίπολο, με κοινό πυρήνα τις κοινές ανησυχίες, αναζητήσεις και διεκδικήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία του κόσμου – Ρωσία και ΗΠΑ- σε δύο διαφορετικές χρονικές εποχές –αρχές και μέσα του 20ου αιώνα. Ελευθερία, ίσα κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα των φύλων και σεξουαλική επανάσταση, πάλη των τάξεων, αγώνας κατά του εθνικισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, οικολογία, μεταρρυθμίσεις και ανατροπή είναι μόνο μερικά από τα κοινά θέματα που αποτυπώθηκαν σε χαρτί, σε ύφασμα, σε αφίσες και πλακάτ.
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου
Βοηθοί Επιμελητές: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Αγγελική Χαριστού

‘Dreaming the Future. Russian Avant-garde Art and Design’
Χώρος: Sabancı University Sakıp Sabancı Museum, Κωνσταντινούπολη
έως 1.04.2019

Για πρώτη φορά έργα της συλλογής Κωστάκη ταξιδεύουν στην Τουρκία και φιλοξενούνται στην εξαιρετική έκθεση ‘Dreaming the Future. Russian Avant-garde Art and Design’, η οποία δεν εστιάζει μόνο στις δραματικές αλλαγές που συντελέστηκαν στον πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα αλλά απεικονίζει και τη μεγάλη επίδραση της ρωσικής πρωτοπορίας στον χώρο της τέχνης διεθνώς.
Πάνω από 500 έργα από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην ΚΜΣΤ), από το All-Russian Museum of Decorative Arts and Multimedia Art Museum στη Μόσχα και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές από την Ευρώπη συνθέτουν με έναν ιδανικό τρόπο μια συναρπαστική ανθολογία αυτής της περιόδου.
Επιμέλεια: Nazan Ölçer, Μαρία Τσαντσάνογλου

MOMus_Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
(πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)
εντός ΔΕΘ

«Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά»
Χώρος: MOMus_Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
έως 17.03.2019

Η επετειακή έκθεση διοργανώνεται τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, αναδεικνύοντας τη διεθνή καλλιτεχνική του δραστηριότητα, καθώς και μια πλειάδα καλλιτεχνών, που συνεργάστηκαν με τον ίδιο και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εμπλουτίζουν την σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά.
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Βοηθός Επιμελήτρια: Κατερίνα Σύρογλου

‘IΝSPIRE PROJECT 2018’
Χώρος: MOMus_Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
έως 28.02.2019

Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινάει η 2η διοργάνωση IΝSPIRE PROJECT 2018, με προσκεκλημένο εικαστικό τον Christopher Makos ο οποίος θα «εμπνεύσει» το εργαστήριο και θα καθοδηγήσει την παραγωγική διαδικασία. Οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων του C. Makos θα εγκαινιαστούν στις 8 Δεκεμβρίου 2018. Ο προσκεκλημένος καλλιτέχνης, Christopher Makos, γεννήθηκε στο Lowell της Μασαχουσέτης, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη μετά το γυμνάσιο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι και εργάστηκε για λίγο ως μαθητευόμενος του Man Ray. Ο Άντι Γουόρχολ, στενός φίλος του Μakos και συχνό θέμα των πορτρέτων του, τον χαρακτήριζε ως τον "πιο σύγχρονο φωτογράφο στην Αμερική". Το "Inspire Project 2018", με υπότιτλο "Face the strange", ενσωματώνεται στο αφιέρωμα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον Αλέξανδρο Ιόλα και θα περιλάβει δύο εκθέσεις: του Christopher Makos και των νέων καλλιτεχνών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Βοηθός Επιμελήτρια: Κατερίνα Σύρογλου

MOMus_Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

«Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική»
Χώρος: MOMus_Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Ιανουάριος – Μάιος 2019

Η αναδρομική έκθεση για το έργο της Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα της γλύπτριας από όλες τις περιόδους της δουλειάς της σε μπρούτζο, σίδερο, μάρμαρο, τσιμέντο, αλουμίνιο, αλλά και πειραματισμούς σε σχέδια, χαρτί, ζωγραφικά έργα και σχέδια για κοστούμια και σκηνικά, που εκτίθενται για πρώτη φορά.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Thessaloniki PhotoBiennale 2018 - Capitalist Realism | Συντελεσμένο μέλλον
Χώρος: MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
έως 27.01.2019

H κεντρική έκθεση της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale 2018 επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα.
Επιμέλεια: Πηνελόπη Πετσίνη
Βοηθός επιμελητής: Φώτης Μηλιώνης

«Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ». ΄
Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Στουτγκάρδη (Feuerbach)
έως 2.12.2018

Μετά την Κωνσταντινούπολη, εκτός συνόρων «ταξιδεύει» και πάλι η έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ». Τη σκυτάλη παίρνει αυτή τη φορά η πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, Στουτγκάρδη. Συνδιοργάνωση: Κεντρική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ σε συνεργασία με την οργάνωση της ΑΧΕΠΑ στη Στουτγκάρδη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία.
Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Αντώνης Σαραγιώτης, Μαρία Φαρμάκη

«Διαδρομές στη PhotoBiennale»
Δωρεάν ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση της Thessaloniki PhotoBiennale 2018, Capitalist Realism | Συντελεσμένο Μέλλον
Χώρος: MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

1.12.2018 & 12.01.2019, ώρα: 12:00. Ξεναγεί η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΦΘ, Μαρία Κοκορότσκου.
27.01.2019, ώρα: 12:00. Ξεναγεί ο επιμελητής του ΜΦΘ, Ηρακλής Παπαϊωάννου.
Οι περιηγήσεις είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής

«Οι φωτογράφοι που συγκλόνισαν τον κόσμο»
Χώρος: αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
9-10-11.12.2018 / 21:00

Αφιέρωμα με προβολές των ταινιών ‘Αποστολή στη Νικαράγουα’, ‘Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερv’ και ‘Μέιπλθορπ: Κοίτα τις εικόνες’, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Θεατρικές δράσεις στη Thessaloniki PhotoBiennale 2018
Χώρος: MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
14 & 19.12.2018 / 20:00

Θεατρικές δράσεις που αντλούν έμπνευση από εκθέσεις της Thessaloniki PhotoBiennale 2018 παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία συνάντηση του θεάτρου με τη φωτογραφία. Τα έργα της Paula Luttringer στην κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, Capitalist Realism, καθώς και η έκθεση ‘Χωρίς γεγονός’ με φωτογραφίες του Γιάννη Στυλιανού και του George Georgiou αποτελούν την αφορμή για τις θεατρικές δράσεις.
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου - «Ο θρήνος των τοίχων» σε σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Καπέλιου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Θωμαή Ουζούνη, Άννη Τσολακίδου. Ηχητικό περιβάλλον: Στέλιος Ντάρας.
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου - «Παρέλαση», της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Ρήγα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Bασίλης Παπαδόπουλος και Κατερίνα Πλεξίδα.

«Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες»
Χώρος: Adelaide Festival της Αυστραλίας
01-17.03.2019

Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει και να συνοψίσει γνωστές και άγνωστες, τωρινές και παλαιότερες πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και ευαισθητοποιεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων –στην πλειοψηφία τους ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι– που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια που ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια.
Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πηνελόπη Πετσίνη

MOMus_Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
(πρώην Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)
Αποθήκη Β1, λιμάνι

‘Caritas Romana – 15 Πράξεις Αφοσίωσης’
Χώρος: MOMus_Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
έως 2.12.2018

Η ‘Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana’ ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών που συμμετείχαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ αποτελεί και τον άξονα για την παράλληλη έκθεση εικαστικών ‘Caritas Romana – 15 Πράξεις Αφοσίωσης’ με τη συμμετοχή 15 νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης
Παραγωγή-Γενικός Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος (ΦΚΘ), Συραγώ Τσιάρα (MOMus)
Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη

«Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα»
Χώρος: MOMus_Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
11.12.2018-3.02.2019

Κινήματα και τάσεις, επιλογές και διαδρομές της ελληνικής τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι σήμερα, στοιχειοθετούνται και καταγράφονται μέσα από τα έργα σημαντικών εικαστικών, προερχόμενα από τη Συλλογή της Alpha Bank.
Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη, Γιάννης Μπόλης

Συνημμένα

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2019 12:49