Απόψεις από την έκθεση ‘Dreaming the Future. Russian Avant-Garde Art and Design’ στο Sabanci University Sakip Museum στην Κωνσταντινούπολη

Δελτίο Τύπου Το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με διακρίσεις στη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι.

Εξαιρετική αρχή επιφύλασσε το 2019 για το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) με διακρίσεις και διεθνή παρουσία στη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι.

Στην τριάδα για το «Μουσείο της Χρονιάς» από το The Art Newspaper (ρωσική έκδοση)
Μια μεγάλη διάκριση…ήρθε πριν λίγες μέρες για το μουσείο, καθώς η ρωσική έκδοση της ‘The Art Newspaper’ το συμπεριέλαβε στην τελική τριάδα για το «Μουσείο της Χρονιάς», με αφορμή την έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η συλλογή Κωστάκη. Restart» που φιλοξενήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη Μονή Λαζαριστών.
Η αιτιολογία για το ελληνικό μουσείο είναι «η μεθοδική μελέτη, προώθηση και προβολή της ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο», ενώ στην τριάδα συμπεριλαμβάνονται το Μουσείο του Κρεμλίνου «για την πίστη στην παράδοση της ρωσικής τέχνης και την εξέλιξη της παράδοσης στο σήμερα» και το Μουσείο του Βίτεμπσκ της Λευκορωσίας «για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της σχολής UNOVIS του Μαλέβιτς και την προώθησή της».
Οι άλλες κατηγορίες των συγκεκριμένων Βραβείων που δίνονται για έβδομη συνεχή χρονιά από τη διεθνή έκδοση για την τέχνη ‘The Art Newspaper’ είναι: «Έκθεση της Χρονιάς», «Βιβλίο της Χρονιάς», «Συντήρηση της Χρονιάς» και «Προσωπική Προσφορά». Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου 2019 στο Gostiny Dvor στη Μόσχα.
Η έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η συλλογή Κωστάκη. Restart» παρουσιάστηκε από τις 26 Ιουνίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 4.000 επισκέπτες να γνωρίσουν ή/και να θαυμάσουν ξανά τα αριστουργήματα της ρωσικής πρωτοπορίας σε έναν πλήρως ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε η συγκεκριμένη έκθεση από τη μόνιμη συλλογή Κωστάκη, θα φιλοξενηθεί ξανά στο μουσείο από τις 19 Απριλίου 2019.

‘Dreaming the Future. Russian Avant-Garde Art and Design’ στο Sabanci University Sakip Museum στην Κωνσταντινούπολη. Έως 1 Απριλίου 2019.
Πάνω από 38.000 φιλότεχνοι έχουν επισκεφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου την έκθεση ‘Dreaming the Future. Russian Avant-Garde Art and Design’ στο Sabanci University Sakip Museum στην Κωνσταντινούπολη, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 500 έργα ρωσικής πρωτοπορίας από την συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Ρωσικό Μουσείο Διακοσμητικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Μόσχας, συνθέτοντας με έναν ιδανικό τρόπο μια συναρπαστική ανθολογία της συγκεκριμένης περιόδου. Διθυραμβικές είναι επίσης οι κριτικές στον τοπικό και διεθνή Τύπο ενώ οι πολιτιστικοί συντάκτες στο καθημερινό ένθετο Hurriyet Kitap Sanat της εφημερίδας Huriyet κατέταξαν την έκθεση πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες εκθέσεις στην Τουρκία για το 2018.
Η έκθεση δεν εστιάζει μόνο στις δραματικές αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα στη Ρωσία, οι οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των τεχνών και του πνεύματος, αλλά και στην μεγάλη επίδραση της ρωσικής πρωτοπορίας στον διεθνή χώρο της τέχνης.

Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία στο Παρίσι
‘La Collection Costakis et L’avant garde Russe’ ήταν ο τίτλος της διεθνούς εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, σε συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Centre Spirituel Et Culturel Orthodoxe Russe στη γαλλική πρωτεύουσα. Για τη συλλογή Κωστάκη μίλησαν η Μαρία Τσαντσάνογλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, η Irina Pronina, ερευνήτρια της τέχνης του πρώτου μισού του 20ου αιώνα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας και η Elitza Dulguerova, ερευνήτρια της Θεωρίας και Ιστορίας Τέχνης στο Université de Paris I-Pantheon Sorbonne και επιστημονική σύμβουλος στο INHA.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Γιώργο Κωστάκη, τον μεγαλύτερο συλλέκτη έργων ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο. Μετά τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε, ο διεθνούς φήμης πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος έκλεισε την εκδήλωση με έργα Ρώσων συνθετών.

Έργα από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης συμμετέχουν σε σημαντικές εκθέσεις στο Μουσείο Sztuki στο Λοτζ της Πολωνίας με θέμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (‘The Great War’, έως 31.03.2019), στο Ίδρυμα Mapfre της Μαδρίτης με τίτλο «Από τον Σαγκάλ στον Μαλέβιτς» (‘From Chagall to Malevich: Art in Revolution’, 9.02-5.05.2019), στο Kunsthaus στη Ζυρίχη (‘Fly me to the Moon. Moon landing: 50 years on’, 20.03 – 1.07.2019) και στο Grand Palais στο Παρίσι στην έκθεση ‘Red, Art and Utopias in the country of Soviets’ (20.03 – 1.07.2019).

MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης
Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
τ. 2310 566716

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2019 11:29