4Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Δελτίο Τύπου 4ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών

«Μεσογειακό Ταμπεραμέντο;» Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι

4Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διάρκεια: έως 25 Οκτωβρίου 2013

Πεδίο Δράσης Κόδρα | Κοιτώνες

Δύο δημιουργοί με διεθνή εικαστική παρουσία, ο Νίκος Ναυρίδης και ο Αντριάν Πάτσι, συναντούν νέους καλλιτέχνες από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής και της γραφιστικής σε μία γόνιμη μεταξύ τους συνεργασία με φόντο τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Kρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σε αυτόν τον διάλογο οι καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό, ανοίγοντας τις πόρτες του εργαστηρίου τους σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Πρόκειται για το 4ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «’Μεσογειακό Ταμπεραμέντο;’ Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι» που φέτος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς.
Σε διάστημα δύο εβδομάδων, ως τις 25 Οκτωβρίου 2013, στους Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν ζητήματα γύρω από τα στερεότυπα που συνδέονται με τη Μεσόγειο –κεντρικό ζήτημα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Γιατί μας απασχολεί η Μεσόγειος τώρα; Γιατί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, συζητάμε με τοπικούς όρους; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Μεσογείου σε Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο;
Τα παραπάνω ερωτήματα σε συνδυασμό με στερεότυπα όπως το πολυσυζητημένο «μεσογειακό ταμπεραμέντο», είναι τα ζητήματα που θέτουν οι επιμελητές στο φετινό Εργαστήριο και που διδάσκοντες και συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλούνται να διερευνήσουν, να συζητήσουν, ακόμη και να απορρίψουν ή να διατυπώσουν εκ νέου.
Στόχος είναι να προκύψει από το Εργαστήριο μία έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2014 στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι.

Masterclasses
Με την ευκαιρία του Εργαστηρίου, ο Νίκος Ναυρίδης και ο Αντριάν Πάτσι θα δώσουν masterclasses ανοιχτά στο κοινό.
Ο Νίκος Ναυρίδης παρίσταται την πρώτη εβδομάδα στο Εργαστήριο (έως 18 Οκτωβρίου) και θα πραγματοποιήσει το masterclass του την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 17.00, στον χώρο των Κοιτώνων.
Ο Νίκος Ναυρίδης είναι γνωστός από τις μεγάλης κλίμακας video- εγκαταστάσεις που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Zωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετείχε στην 23η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1996) καθώς και στην 49η και την 51η Μπιενάλε της Βενετίας ( 2001 και 2005). Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2008 είναι καθηγητής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας.

Ο Αντριάν Πάτσι, ένας από τους καλλιτέχνες της κεντρικής έκθεσης της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (έργα του παρουσιάζονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) θα δώσει το «παρών» στο Εργαστήριο τη δεύτερη εβδομάδα (18-25 Οκτωβρίου) και θα πραγματοποιήσει το masterclass του την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 19:00, στον χώρο των Κοιτώνων.
Ο Αντριάν Πάτσι γεννήθηκε το 1969 στη Σκόδρα, στην Αλβανία. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων. Το 1997 εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο, όπου ζει και εργάζεται. Ατομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στο Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ, τη Νέα Υόρκη. Επίσης συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και έλαβε μέρος σε κορυφαίες διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης όπως: Manifesta (2000), Μπιενάλε Βενετίας (1999, 2005), Μπιενάλε Σίδνεϊ (2006), Quadriennale Ρώμης (2008), όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο, Μπιενάλε Λυόν (2009).

Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Την πρώτη εβδομάδα του Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών (έως 20 Οκτωβρίου) οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τις εκθέσεις της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, συνομιλούν με τους ανθρώπους του Κόδρα και συζητούν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τη Μεσόγειο και τα στερεότυπα της προκειμένου να διαμορφώσουν μία πλατφόρμα που μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές (π.χ. blog, αλλά και ό,τι άλλο ενδεχομένως προτείνει η ομάδα εργασίας).
Τη δεύτερη εβδομάδα, από 21 ως τις 25 Οκτωβρίου, οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται καθημερινά στον χώρο και θα εργάζονται σε συγκεκριμένο ωράριο (11:00-19:00). Κατά το διάστημα αυτό το Εργαστήριο θα είναι ανοιχτό για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εργασίας των καλλιτεχνών (δημοσιογράφοι, επιμελητές, γκαλερίστες, φοιτητές καλών τεχνών).

Καλλιτέχνες
Ελεάννα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Γιάννης Δρακόπουλος, Σωτηρία Ζορμπά, Ναυσικά Μοσχοπούλου, Αποστόλης Ρίζος, Νάνα Σαχίνη, Αναστάσης Στρατάκης, May Roosevelt

Συντελεστές
Διεύθυνση: Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ του ΚΜΣΤ)
Επιμέλεια –Συντονισμός ΚΜΣΤ: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου (Ιστορικοί τέχνης – Επιμελητές ΚΜΣΤ)
Συντονισμός ΠΔΚ: Δημήτρης Μιχάλαρος (Chief Director ΠΔΚ – Εικαστικός καλλιτέχνης)
Επιτροπή επιλογής καλλιτεχνών: Κατερίνα Κοσκινά, Δημήτρης Μιχάλαρος, Βασίλης Ζωγράφος (Επιμελητής Κόδρα Fresh – Εικαστικός καλλιτέχνης), Θοδωρής Μάρκογλου, Αρετή Λεοπούλου

** Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589152
press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com

Advanced – Γραφείο Τύπου 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης thessalonikibiennale@advance.gr
Χρύσα Nάνου
κιν. 6946 905664 | xnanou7@gmail.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2013 15:15